Историјском часу на „Новом Зејтинлику“ присуствовало око 1.000 основаца (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

На Српском војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу данас је одржан историјски час за око 1.000 ученика основних школа са подручја општина Пале, Источна Илиџа, Трново и Соколац којима су представници борачке организације и историчари говорили о тековинама протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и историјату овог спомен-гробља.

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је да на овом спомен-гробљу почивају његови другови и браћа из школске клупе, јер је као деветнаестогодишњак дочекао рат и као и сви његови другови из „школске клупе“ узели су пушке да бране оно што је најсветије – своје куће.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Шеховац је рекао новинарима да је идеја о одржавању часа историје и његовања културе сјећања потекла од „Илиџанског борца“ у оквиру програма обиљежавања „Дана одбране Илиџе“.

„Ова дјеца морају да имају културу сјећања, која мора да постоји“, рекао је Шеховац, истичући да је поносан на сву дјецу која су данас овдје, а чији су се родитељи борили и гинули за град Источно Сарајево.

Шеховац сматра да часови историје попут данашњег на Сокоцу, треба да буду организовани и у другим срединама широм Републике Српске, па и Србије.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић – Гавриловић рекла је да у тој организацији сматрају да је веома значајно да се малађим нараштајима говори о тековинама одбрамбено-отаџбинског рата, као и свих прошлих ратова, како би дјеца чувала свој идентитет, идентитет српског народа и оно што је створено крвљу и животима најбољих српских синова.

Докторанд историје Лазар Шкобо истакао је да је за свако поштовање идеја и намјера Борачке организације да се његује свијест код ученика, поготово у годинама када се код њих формира патриотска и друштвена свијест, те да је посебно инспиративно мјесто на којем је данас одржано предавање.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Он је подсјетио да на овом спомен-грoбљу леже посмртни остаци људи који су дали своје животе за слободу Источног Сарајева не помјеривши своје линије одбране ниједног милиметра, али су морали послије Дејтонског споразума да напусте своје куће и имања која су политичким договором припала Федерацији БиХ.

„Као најзначајнији спомен тих догађаја јесте `Нови Зејтинлик`, највеће спомен-гробље на овим просторима“, навео је Шкобо.

Ученици су након историјског часа на „Новом Зејтинлику“ посјетили манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим унутрашњим зидовима су умјесто иконописа уписана имена више од 4.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.