Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Начелник општине Соколац Милован Бјелица сматра да политички процеси у БиХ треба да буду спровођени само на основу легалне и легитимне воље грађана, за шта је најбољи примјер рад институција на свим нивоима власти у Републици Српској који не признају нелегално наметнутог високог представника.

Бјелица је у изјави Срни поздравио јучерашње обраћање српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на сједници Савјета безбједности УН у којем се јасно чуо став Републике Српске да владавина у БиХ мора бити у рукама Устава и грађана, а не странаца који доносе деспотске декрете.

Он је одбацио несувисле оптужбе које је самозвани и нелегални такозвани високи представник у БиХ Кристијан Шмит изнио на рачун Српске у којој види „једину препреку напретку“, а предсједника Републике Српске Милорада Додика оптужује за „сецесионистичку реторику која представља пријетњу миру“.

„Често непромишљено уплитање ОХР-а ствара више додатних проблема, а посљедња потврда овога је и однос према власништву над јавном имовином. У почетку је било општепризнато да Устав јавну имовину оставља ентитетима, што је став који је послужио као основ за бројне законе у БиХ, који су још на снази, а које је својевремено потврдио и Уставни суд БиХ“, рекао је Бјелица.

Ентитетско власништво над јавном имовином, подсјећа он, признаје се чак и у изјавама које су 2008. године дали или подржали утицајни страни званичници.

„Међутим, суштина проблема није то да ли се ми слажемо или не са неком одлуком међународног протектора, проблем је само постојање протектора, односно гувернера.

Да би живјели боље, да би се развијали и градили своју будућност, ми то морамо почети радити сами без неког туторства и наметања, а све одлуке морају бити наше, одраз наших потреба и жеља и при томе за њих морамо почети преузимати политичку и сваку другу одговорност“, истакао је Бјелица.

Он је нагласио да грешке изабраних политичара, представника народа, треба да кажњавају искључиво грађани на изборима.

„Сматрам да сваки народ има право и да гријеши, да своје грешке исправља и да тако напредује. Све ово је немогуће уколико се појављује неко ко је изнад закона, ко је изнад политичког процеса и изнад воље грађана“, закључио је Бјелица.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић обратила се јуче на сједници Савјета безбједности у Њујорку у оквиру дебате о БиХ, а том приликом је између осталог, од овог тијела УН затражила да подржи БиХ инсистирањем на потпуном спровођењу слова Дејтонског мировног споразума и осуди страно мијешање у БиХ којим се подрива овај споразум, крши владавина права, корумпира правосудни систем и омета политичка сарадња унутар БиХ.

Цвијановићева је напустила салу током обраћања Кристијана Шмита јер, како је навела, није верификован у том савјету, наставља са прављењем експеримента од БиХ стављајући се изнад демократски изабраних институција, за шта му Дејтонски мировни споразум није дао мандат.

Шмитовом обраћању нису присуствовали ни шефови сталних мисија Русије и Кине при УН, које га не признају као високог представника у БиХ.