Председник Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић присуствоваће данас приказу нерегистрованог оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, која су од 8. маја грађани предали полицијским станицама.

Приказ прикупљеног оружја одржава се у месту Дуваниште, недалеко од Смедерева.

Подсетимо, након два масакра, председник је најавио велику акцију МУП-а и “разоружавање” грађана Србије. Акција је почела 8. маја и траје до 8. јуна и грађани имају прилику да илегално оружје предају без икаквих последица и питања о пореклу, као и без обавезе да се легитимишу.

Председник обилази магацин у коме је смештено оружје

Председник је истакао да је рок за предају оружја 8. јун, а да ће након тога држава поступати другачије.

– Пропорционално броју становника, највише оружја је предато у Београду – рекао је председник.

– Одличан посао су урадили и Нови Сад, Митровица, Шабац, наравно и Београд – истакао је председник и додао је да ће ова акција бити трајна.

– До 8. јуна не сме да буде репресивних мера, од 8. јуна идемо на репресивне мере – рекао је.

– Данас смо овде у Смедереву могли да видимо око 10.000 цеви, односно 13.300 комада нелегалног оружја – казао је.

– Поносан сам на ову акцију, поносан сам на ове резултате, на грађане Србије, то је важно за бедзбедност грађана – истакао је.

– До 8. јуна за нелегално оружје то је без икаквих репресија, после ће казне бити огромне. Нема потреба да ико држи оружје – казао је и рекао да ће оружје бити послато у “Заставу” како би се од њега направило ново оружје.

– Нисте дали да се уништи, већ сте допринели наоружавању наше земље – рекао је.

Фотошоп митинг

Председник се дотакао и протеста опозиције у петак.

– Што се државе тиче и мене као председника Републике, ја имам обавезу да поштујем сваки скуп, тамо где се окупи 5 људи, 100 људи, 1000 људи или више хиљада људи као што је то било пре пар дана. И када вам се окупи више хиљада људи, моје је ода обратимо пажњу на њихове захтеве. Од захтева да имамо мање насиља, ми смо преузели све мере – рекао је председник.

– Никада такву безбедност нисмо имали, до ове две трагедије које су нам се догодиле. Када су захтеви,повећајте броје полицајаца, ми ангажујемо 1.200 полицајаца – рекао је.

Председник је коментарисао и одговор премијерке Ане Брнабић.

– Ми имамо прецизне податке, софтвере, о томе колико је тачно људи било у 1, колико је људи било на Газели. Ми видимо и ја кажем: Овде изгледа да има више људи, и испостави се да је фалсификат – рекао је.

– Ми имамо прецизне податке, софтвере, о томе колико је тачно људи било у 1, колико је људи било на Газели. Ми видимо и ја кажем: Овде изгледа да има више људи, и испостави се да је фалсификат – рекао је.

– Што је неко морао да увећа? То је обмана и присутних људи – рекао је.

– Нема више нагађања, то су нека прошла времена, сада имамо нове системе као цео свет, зна се у један колико је било. А фалсификат је најгора врста крађе. Такав фалсификат, таква крађа се није догодила у последњих 25-30 година. Чему? Не знам – рекао је Вучић.

Додао је да је премијерка карикирала оно што су они урадили.

– То је урадила да би показала да нико не сме да вара, фалсификује и лаже. Зашто је онда уследила најжешћа хајка на Ану Брнабић? – каже.

– Кажу ми “шта је смешно”, ја се нисам смејао, ја сам се осмехнуо. После креће “срам те било”, што? Није срамота што су они фалсификовали, него је срамота ове што су их ухватили – рекао је.

– Ана је урадила исто што и они, карикирала наравно, али с правом, да покаже да то није у реду. Чиме их је Ана увредила, тиме што је показала да је цар го? – упитао је Вучић.

Смена Братислава Гашића

– И Бата Гашић да поднесе оставку? Зашто? Када је био Брејвик, знате ли ко је поднео остваку? Нико! Норвешко друштво се ухватило у коштац са проблемом. Поднео је оставку само шеф полиције, због проблема – додао је.

– Што да га сменимо? Ево нећемо! Ја вам кажем, нећемо! На памет нам не пада да сменимо Бату Гашића, јер одлично обавља свој посао. Али можемо да урадимо нешто друго, да сменимо целу Владу, може. Али ћете морати да сачекате скуп 26. – рекао је.

– Да сменимо Братислава Гашића, нећемо, јер је ухватио све убице, јер нема ниједан нерешен случај од кад је министар- наводи.

– Што се демократије тиче, спреман сам да вам изађем у сусрет. 26. обавештавам народ, идемо на изборе. То значи, избори најкасније у септембру, само нећете ви да одређујете који ће да буду први – рекао је и додао је да ће 26. бити занимљивих одлука.

О скупу 26. маја

– Што се демократије тиче, спреман сам да вам изађем у сусрет. 26. обавештавам народ, идемо на изборе. То значи, избори најкасније у септембру, само нећете ви да одређујете који ће да буду први – рекао је и додао је да ће 26. бити занимљивих одлука.

Председник је рекао да очекује и да овај скупш буде највећи у историји.

Јеремићева афера

– Мислим да се тиме баве америчке власти и да су далеко догурали у томе – истакао је председник о афери која потреса Америку, а у коју је умешан и Вук Јеремић .