Српска православна црква истиче да Његова светост патријарх српски Порфирије никада не пропушта прилику да стане у заштиту жена, те одбацује оптужбе да је недавно говорио о свим женама показујући нетрпељивост према.

– Патријарх никада не пропушта прилику да стане у заштиту жена, што знају сви којима Црква помаже и сви који хоће да га чују – наводи се у саопштењу СПЦ.

СПЦ позива „клеветнике и њихове медије“ да се замисле, покају за свјесно изговорене и пласиране лажи или да упуте јавно извињење, ако и када буду схватили да су у заблуди.

СПЦ подсјећа да је патријарх Порфирије недавно у разговору са свештеницима и вјерницима током празничног ручка на дан Светог Василија Острошког, оштро и са горчином говорио о кампањи коју против Цркве воде поједини државни функционери и такозвани антирежимски медији.

Разлог за то је, додаје се, што је у Васкршњој посланици, између осталог, указано на противуставне одредбе Закона о родној равноправности, којима се врши насиље над српским језиком и у народни живот имплементира наопака родна /џендер/ идеологија, све под плаштом тобожње бриге, а заправо свјесне и потпуне злоупотребе велике угрожености жена у српском, и не само српском друштву.

Патријарх, истиче СПЦ, није навео ничије име, али су контекст, именице и придјеви учинили да се актери сами препознају и јаве, а међу њима заштитник за родну равноправност Бранкица Јанковић и бивши министар Зорана Михајловић, те још неке даме и господа.

Истиче се да Црква већ деценијима, углавном далеко од дневне медијске пажње, угроженим женама пружа конкретну духовну и материјалну помоћ коју сигурно не добијају у канцеларијама поменутих.

Додаје се да Црква и патријарх најчешће не одговарају на безочне лажи и клевете, али да ће реаговати још снажније на ову врсту манипулација и клевета, без обзира на то да ли клевете и манипулације долазе од мушкараца или жена.

У саопштењу се истиче да ће Црква реаговати када је ријеч о суштинским питањима, питањима начина живота, вриједностима, када се насилно намећу неприхватљиви модели живота у наше домове и породице, у вртиће, школе, као што је то случај са озакоњењем трансродне /ЛГБТКу+/праксе кроз противуставни Закон о родној равноправности или када се у том циљу клевеће Црква.

– Патријарх, који је духовни предводник милиона православних Срба и има највећу одговорност, нема право да ћути и неће ћутати – наводи се у саопштењу.

Додаје се да Црква нема ништа против било чијег личног избора или оријентације и поштује свачију слободу, али да одлучно устаје и устајаће против сваког наметања онога што је страно бићу српског народа и човјековој природи уопште.

У саопштењу се указује да приликом доношења Закона о родној равноправности нису уважене примједбе Цркве, да се у конкретном случају ради о противуставном закону, да није поштована предвиђена процедура, да су се против одредаба о насиљу над српским језиком изјаснили САНУ, Матица српска, свих пет катедри за српски језик на државним универзитетима.

Додаје се да све те институције, иако једине компетентне у вези са том темом, нису биле ни консултоване, као и да је и народ против злонамјерног насиља над својим језиком.

У саопштењу се наводи да сви они који су лажно оптужили патријарха добро знају да Закон о родној равноправности нема везе са бригом за жене, одбраном жена од насиља, нити са било каквим реалним правима и потребама жена, те да најбескрупулозније мијењају тезе, тврдећи да патријарх говори о свим женама, показујући нетрпељивост према њима.

– Свесно, међутим, занемарују чињеницу да је патријарх говорио у једнини и мислио на једног државног функционера. Сасвим случајно је тај функционер функционерка, особа женског пола. Нема сумње да би патријарх исто говорио и да се којим случајем ради о функционеру, односно мушкарцу – пише у саопштењу.

Додаје се да је опште позната и лако провјерљива чињеница да патријарх и Црква, у којој је иначе активно и дјелатно много више жена него мушкараца, у погледу конкретне бриге и помоћи женама, учине дневно онолико колико они који клевећу нису урадили у својој цјелокупној и добро спонзорисаној функционерској каријери.