Кина позива државе Централне Азије да се супротставе спољном мешању и покушајима да се на њиховим територијама подстакну обојене револуције, изјавио је кинески лидер Си Ђинпинг.

„Важно је да делујемо у складу са Иницијативом за глобалну безбедност и да будемо чврсто против спољних покушаја мешања у унутрашње послове земаља у региону или подстицања обојених револуција. Требало би да задржимо позицију нулте толеранције према тероризму, сепаратизму и екстремизму, те да настојимо да решимо безбедносне загонетке у региону“, рекао је први човек Кине а пренела агенција Синхуа.

Кинески лидер је предложио да на томе раде заједнички како би се осигурало да у тамошњој заједници не буде сукоба и да влада трајни мир.

„Кина је спремна да помогне земљама Централне Азије да ојачају капацитете у областима спровођења закона, безбедности и одбране“, нагласио је Си.

У току је самит Кине и држава Централне Азије који се одржава у северозападној кинеској провинцији Шанси и на којем учествују, поред земље домаћина, лидери Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.