Савјетник предсједника Републике Српске Драган Калинић рекао је да је очекивана антируска хистерија и харанга на предсједника Српске Милорада Додика са познатих западних и чаршијских адреса након успјешне посјете Додика Русији и садржајног и охрабрујућег разговора са руским предсједником Владимиром Путином.

– Све то само учвршћује наше увјерење да је више него љековито да се у овим турбулентним временима ослонимо на Русију као свјетску силу и да наставимо сарадњу са Кином, Мађарском, али и Турском и Израелом, а изнад свега са Србијом. Дакле, са свима који разумију стање у БиХ и залагање Републике Српске за поштовање изворног Дејтонског споразума и Устава БиХ као и њену борбу за очување равноправности и самосталности у тим оквирима – рекао је Калинић.

Он је истакао да Срби у БиХ више никада неће дозволити да буду монета за поткусуривање Запада и бошњачких унитариста у погубној игри која је унапријед осуђена на пропаст.

– И једни и други би требало коначно да престану са сновима о тзв. грађанској, а заправо муслиманској држави као гаранцији да ће „Босна бити мирна, стабилна, просперитетна“ и за Европу прихватљива – рекао је Калинић.

Навео је да је Додикова сарадња са Русијом у разним аспектима истовремено и јасна порука Западу да на њихову пробосанску политику Српска има право на реципрочан одговор.

– Умјесто што ударају у „ратне бубњеве“ политичком Сарајеву било би боље да размишљају прагматски и прихвате да од ове сарадње корист могу имати сва три конститутивна народа у БиХ. Коначно и они и тобожња опозиција у Српској требало би да схвате како и у овим временима није јерес сарађивати са Русијом и да у томе неће поклекнути ни Додик ни Жељка Цвијановић ни владајућа коалиција – истакао је Калинић.

Нагласио је да ће то и убудуће бити политичка, економска и културна константа.

– Кад је већ тако, а без икакве сумње и јесте било би боље да Америка, Велика Британија и ЕУ умјесто махања штапом, пријетњама, санкцијама и сличним уцјенама одустану од такве „потемкиновске политике“ и руководству Српске понуде руку равноправне и конструктивне сарадње по бројним питањима која могу побољшати живот сваког грађанина у овој земљи. Живот без ОХР-а, странаца у Уставном суду, иностраних трупа, искривљивања историјских чињеница, селективне правде, двоструких аршина у економској помоци, криминала и корупције и слично, сигуран сам да би осигурао мирну, стабилну и просперитетну будућност за ову земљу – нагласио је Калинић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име