Систем заједничког одлучивања о најважнијим спољнополитичким питањима БиХ налази се у потпуном расулу, о чему најбоље свједочи прелијетање америчких бомбардера преко територије БиХ без одобрења представника Републике Српске.

Јучерашњи провокативни “ниски лет” америчких војних ваздухоплова изнад градова у Српској и Федерацији БиХ, по властитом признању, на своју руку одобрио је министар одбране у Савјету министара БиХ Зукан Хелез. О томе, како тврде, апсолутно нису били упознати, нити су за тако нешто дали сагласност представници Српске у заједничким институцијама БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Предсједништво о томе није донијело било какву одлуку нити је о томе било упознато.

– И никада на тако нешто не бих дала сагласност, ни као српски члан Предсједништва, нити у било којем другом својству – рекла је она.

Да ће новоизабрана власт на нивоу БиХ наставити са праксом својих претходника, који су о важним спољнополитичким темама и питањима дјеловали усаглашено као “рогови у врећи”, било је јасно већ првих дана након што су нови “партнери” преузели функције.

Прије него што је, практично, сјео у фотељу бошњачког члана Предсједништва БиХ, Денис Бећировић је на своју руку кренуо на турнеју по Бриселу и Вашингтону, гдје је, без усаглашеног става са српским чланом Предсједништва, јавно лобирао за што брже прикључивање БиХ НАТО.

Нови министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић првих шест мјесеци свог мандата такође је “украсио” изјавама и ставовима који нису усаглашени на нивоу заједничких институција, прије свега по питању укључивања БиХ у западну војну алијансу. Прије неколико дана Конаковић је, такође, у посјету примио контроверзног амбасадора Украјине за БиХ, Васиља Кирилича, те му обећао да ће БиХ наставити да пружа подршку Украјини у сукобу с Русијом. С друге стране, званични став Републике Српске о томе је да БиХ треба да задржи апсолутну неутралност.

Министар одбране Зукан Хелез већ мјесецима пуни новинске ступце због потпуне самовоље у доношењу одлука које се тичу оба ентитета, а све је “зачинио” признањем да је лично дао дозволу америчким бомбардерима за показивање силе на небу изнад БиХ.

Професор геополитике Срђан Перишић за Српскаинфо каже да наведени примјери, као и бројни други случајеви из ближе и даље прошлости, показују да заједничке институције на нивоу БиХ постоје само формално.

– То је потпуно очекивано и не представља изненађење. Самосталну политику не воде ни Бећировић ни Конаковић ни Хелез. Они само извршавају налоге из Вашингтона и Брисела. То морају да раде, јер су за долазак на власт морали да прихвате услове Запада. То значи потпуна кооперативност и они су то прихватили – тврди Перишић.

Због тога су, додаје, власти у Републици Српској дословно приморане да воде одвојену спољну политику јер, како истиче, нема било каквог договора о заједничком наступу на нивоу БиХ.

– Одговор на такве поступке бошњачких представника је Додикова посјета Москви и то што је премијер Вишковић отишао у Италију. Република Српска мора градити своју спољну политику, ако већ не може на то да утиче у Предсједништву БиХ и Савјету министара. Друге опције не постоје – сматра Перишић.

Бећировић за страну војну силу

Колико су односи владајућих партнера на нивоу БиХ нарушени показује и то што је на констатацију предсједника Републике Српске и лидера СНСД Милорада Додика да јучерашњи прелет америчких бомбардера за Српску и њене грађане представља застрашивање и репресију, ничим изазван одмах реаговао бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић, називајући Додика “Путиновим вазалом”.

– Овај потез САД јача мир, сигурност и наду у бољу будућност наше земље. Никакве бесмислене изјаве Путиновог политичког вазала не могу умањити значај ове конкретне и вишеструко оправдане поруке САД – поручио је Бећировић.

На ову поруку стигле су бројне реакције из Српске у којима се Бећировић описује као риједак пример политичара који прелет страних војних авиона доживљава као подршку суверенитету своје земље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име