Бора Тодоровић /1929-2014/, један од најпознатијх српских позоришних, филмских и телевизијских глумаца, преминуо је 7. јуна 2014. године.

Рођен је у учитељској породици у Београду 1930. године. Пошто је одустао од студија машинства, студирао је глуму у класи заједно са Љубом Тадићем, Слободаном Цицом Перовићем и Марком Тодоровићем, код професора Јозе Лауренчића.

Његов први позоришни ангажман био је у Београдском драмском позоришту, али убрзо одлази са сестром Миром Ступицом и њеним тадашњим супругом Бојаном Ступицом у Загреб и четири године ради на сцени Хрватског народног казалишта.

По повратку у Београд, игра у Атељеу 212 до 1983. године, у коме се и најдуже задржао играјући у представама „Арсеник и старе чипке“, „Спровод“, „Крмећи кас“, „Развојни пут Боре Шнајдера, „Друга врата лево“, „Псеће срце“, „Радован Трећи“, „Маратонци трче почасни круг“, „Чудо у Шаргану“…

Од оснивања Звездара театра био је члан његове трупе.

Бора Тодоровић играо је успјешно и у филмовима, а посебно се издвајају његове улоге у вишеструко награђиваним остварењима „Дом за вјешање“ и „Маратонци трче почасни круг“.

Истакнуто мјесто у његовом глумачком опусу имају и улоге у ТВ серијама: „Дипломци“ и „Врућ ветар“, али и у многим другим остварењима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име