Стање првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, који се налази у затвору у Великој Битанији, веома је лоше јер је он тамо у заробљеништву, а не у притвору, изјавио је Срни Горан Петронијевић, координатор Правног тима за одбрану Караџића.

Петронијевић је рекао да су Караџићу ускраћена елементарна људска и затворска права, те да се над њим спроводи одређена одмазда.

„Покушавамо на све начине да заштитимо његова права, па и ангажовањем тима бранилаца из Енглеске. Све што се тамо догађа изнијећемо пред УН. Имамо за то механизме и то ћете ускоро видјети“, најавио је Петронијевић.

Он је навео да то што је Караџићу ускраћено да га посјећују чланови његове породице представља страшно кршење права.

Петронијевић је додао да би Караџић, према свим међународним прописима, требао да издржава казну у земљама попут Грчке, Словеније или неке од земаља ЕУ, које су са Хашким судом потписале споразум о прихватању осуђених лица.

„Нажалост, када су Срби у питању – то се не поштује, већ се драстично крши и ту нема никакве случајности“, рекао је Петронијевић.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име