Компанија је јуче објавила да ће смањити услове за учлањење у Јутјуб Партнер Програм и омогућити мањим креаторима неколико начина монетизације, укључујући плаћени чет, давање напојнице, чланства на каналу и могућности за куповину.

Према новој политици услова, YПП ће бити отворен за креаторе када достигну 500 претплатника половину броја који је Јутјуб раније захтјевао. И друге критеријуме ће промијенити: учесници програма ће морати да имају 3.000 важећих сати гледања умјесто досадашњих 4.000, или 3 милиона прегледа на “Shortsu” у поређењу са првобитних 10 милиона. Нижи захтјеви ће се првобитно примјењивати у САД, Великој Британији, Канади, Тајвану и Јужној Кореји.

Мањим креаторима ће и даље бити потребно да прошире своју присутност како би зарадили од реклама, јер Јутјуб наводи да ће постојећи захтјеви YПП остати за дијељење прихода (компанија напомиње да креатори неће морати поново да се пријављују за програм када испуне веће захтјеве). Јутјуб је користио програм дијељења прихода од реклама како би привукао креаторе да зарађују новац, посебно како би подржао кратки садржај компаније у посљедњих неколико мјесеци увођењем програма дијељења прихода од реклама за “Shorts”.

И друге платформе попут ТикТока су смањиле праг за приступ могућностима монетизације креатора. Раније овог мјесеца, компанија је објавила да ће њена функција видео наплатних зидова, бити доступна креаторима са више од 10.000 пратилаца, али да се корисници са 1.000 пратилаца који испуне остале услове такође могу пријавити за учешће у програму. Серије креаторима омогућавају да дијеле премиум садржај за који фанови могу платити да приступе.

У оба случаја, мањим креаторима се пружа прилика да зараде новац од фанова и пратилаца који плаћају за додатни садржај, интеракције или финансијску подршку креаторима. Могућности монетизације као што су напојнице или наплатни зидови су доступни на другим платформама за креаторе и, у сваком случају, захтјевају публику која је спремна да троши новац.

Други начини монетизације се такође отварају другим групама креатора. Програм за партнерски маркетинг путем куповине, који је раније био доступан само одабраним креаторима, сада је доступан учесницима YПП у САД са најмање 20.000 претплатника, преноси Телеграф.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име