Обиљежено 80 година од смрти Олге Дедијер (ВИДЕО)

0

Представници СУБНОР-а и Планинарског друштва „Гласинац“ са Сокоца положили су данас вијенац на споменик љекару и учеснику Народноослободилачке борбе Олги Дедијер у мјесту Дикаљи поводом 80 година од њене смрти.

Професор у пензији Грујо Бјековић рекао је да Романија није заборавила своју хероину Олгу којој је, у колони исцрпљених партизана на повратку из Битке на Сутјесци, једна од посљедњих жеља била да почива на овој планини.

Он је додао да је Дедијерова својим сарадницама са Сокоца рекла након рањавања на Милинкладама да је, ако умре, сахране на Романији међу храбрим и слободољубивим људима, на планини која јој је била уточиште у најтежим данима рата и њен дом.

Бјековић је рекао да је споменик на коме је писало само име и презиме и година смрти Олге Дедијер подигнут 1945. године у знак захвалности народа романијског краја.

Према његовим ријечима, ово обиљежје су након Другог свјетског рата посјећивали и одржавали медицински радници и омладинци.

„Послије 1992. године овај споменик је запуштен и зарастао у шипражје и коров, али су га чланови соколачког Планинарског друштва `Гласинац` очистили, уредили простор око њега и оградили га, а сликар Рајко Ћајић је обновио слова“, навео је Бјековић.

Предсједник СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић рекао је да обиљежавањем 80 година од смрти Олге Дедијер ова организација допуњује календар обиљежавања значајних датума и догађаја из Другог свјетског рата на овим просторима.

Он је нагласио да на свим мјестима сјећања на борбу против фашизма треба поменути улогу Романије у револуцији и истаћи значај Олге Дедијер чије је име данас забиљежено само на неколико установа на простору бивше Југославије.

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић рекла је новинарима да су у марту најактивнији чланови овог друштва уредили простор око споменика Олги Дедијер на иницијативу Бјековића, који је и члан Управног одбора овог планинарског друштва.

Она је навела да планинари у својим програмским циљевима и задацима имају обавезу и одговорност да, осим уређења планинарских стаза, воде рачуна и о културно-историјским споменицима и другим знаменитостима локалне заједнице интересантним за посјетиоце.

Мијатовићева је најавила да ће ускоро бити објављена књига „Ратни пут Олге Дедијер“ у којој ће Романијци евоцирати успомену на ову хероину и оставити задатак генерацијама које долазе да не забораве борце за слободу.

Олга Дедијер, љекар и учесник Народноослободилачке борбе, рањена је на Милинкладама у Битки на Сутјесци, а подлегла је ранама 20. јуна 1943. године у мјесту Дикаљи код Сокоца.

Била је хирург Друге пролетерске дивизије Народноослободилачке војске, а 1945. године јој је постхумно додијељен Орден заслуга за народ првог реда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име