Имала је Ана само осам година када је са родитељима – Мирјаном и Александром и братом Михајлом из родног Сокоца преселила у Словенију. Скрасили се у Загорју на Сави,  граду удаљеном педесетак километара од Љубљане. Били су то тешки дани за породицу, која је у туђини покушавала да изгради будућност, оствари своја надања. Михајло није био ни пошао у школу, а  Ана тек закорачила у други разред основне. Ваљало је у другој земљи, далеко од завичаја, обезбиједити колико-толико пристојне услове за живот. Прије свега, савладати језичку баријеру. Ипак, све је, уз немале проблеме, текло по плану. Родитељи су радом стицали, борили се да њихови малишани лакше поднесу тугу за онима који су им били подршка у родном граду. Данас су срећна породица, имају свој дом, и, могло би се рећи, остварили  своје снове.

Ана је главни јунак ове приче. С разлогом!

Успјешно се млађана Сокочанка носила са  словеначким вршњацима у основној и средњој школи, иако је морала савладати нови језик. Поред школских обавеза,  покушала и у томе успјела – ушла је у свијет моде, надмашила  многе  који су се окушали у тој атрактивној области друштвеног живота, у којој, познато је,   предност имају дјеца богаташа.

Још као дјевојчица, Ана је  у предшколским годинама,  показалa  интересовање за моду. Каже, да је  смисао  за стил у облачењу наслиједила од мајке Мирјане.

– Мајка ме је  облачила некако другачије у поређењу са дјевојчицама са којима сам се играла и дружила, али  у складу са тадашњим  модним трендовима. Одударала сам од својих  вршњакиња, што је  понекад изазивало и подсмијех код мојих другара . Гледала сам на то позитивно. Мене то није  погађало,  чак сам се осјећала пријатно и била срећна због тога. Многе комплетиће, сјећам се,  креирала је и шила за мене моја покојна  бака Здравка. И данас осјећам мирис  тих одјевних предмета,  у  којима је  уткана  љубав моје драге баке. Те топле слике из мог раног дјетињства ме и данас прате.  Оне имају посебно мјесто у мојим успоменама  на   родни град и моје рано дјетињство  – прича за наш портал Ана.

Ана је  у седамнесетој години  уписала  Модну акадамију  у Љубљани, када  први пут излази на модну писту,  пред  свјетла рефлектора, ТВ камера и  погледе  одабране публике, познатих лица у свијету моде.

– Био је  то мој први photoshoopting. Наравно, било је треме, али храбро сам се носила  са узаврелим емоцијама. Када је  све прошло, када  су утихнула свјетла  позорнице, осјатила сам  олакшање,  неку додатну енергију и била сигурна  да сам себе пронашла у  том послу.  Слиједи путовање у  Баку (Азербејџан),  гдје сам Словенију представљала  на Свјетском  фризерском такмичењу као модел.  Ту смо освојили „Топ 5“ за најбољу  физуру свијета, наставља  казивање млађана Ана.

Мода  за Ану  постаје свекодневица, неизоставни дио живота. Нашла се у Агенцији , гдје  учи  оно што је потребно да би  дјевојка  постала  позната и призната као модел и сазнала  оно  што  је најбитније за свијет  моде.  На такмичењу  World top model „Slovenijа 2019“ осваја прво  мјесто, што јој отвара  пут  у Монако, град- државу,  смјештену  на  обали Средоземног мора, на свјетско такмичње.

-Упознала  сам бројне моделе  из цијелог свијета,  са којима и данас сарађујем. Доживјела сам  најљепше  тренутке  у свом досадашњем животу.  Након тог доживљаја, који се не може заборавити, упознајем  познатог њемачког дизајнера, са којим  поново путујем у Монако, на  ревију на  којој представљам хаљине  направ     љене од тапета. Све се то дешава  у вили  принцезе од Монака – Grace, једне од најпознатијих  америчких  филмских и позоришних глумица, која се  1956. године  удала за  принца Раиниера трећег од Монака. Ову хуманитарну ревију организовала је Формула 1. Од тада   имам посебну љубав и симпатије према једној од  најбржих и најатрактивнијих  трка  моторних возила у свијету, казује Ана.

Ана  је, након незаборавних тренутака доживљених у Монаку,  сарађивала са  двије  модне агенције , међу којима је била једна  из Аустрије.  Искуство  јој говори да ће  брже напредовати ако, како рече, постане сама  себи  шеф, самостално  крене у  освајање  свијета моде. Данас ради као freelancer ( за  веб локацију аустралијског  тржишта,  која  потенцијалним послодавцима,  омогућава реализацију послова које су  „слободњаци“ способни урадити. Оснивач Met Beri). У међувремену Ана се  бави  стајлингом  као асистент стилиста за  велики аустријски  Тржини центар  Супернова,   холдинг основан  1994.  године у  Грацу. Услиједило је  још једно такмичење, на коме Ана  игра запажену улогу. Ријеч је о такмичерњу MISS Earth  Словеније,  које јој доноси   награду за  прву пратиљу.

-Посебна  радост за мене била је  када сам  2020. године упознала  престижну словеначку  дизајнерицу Тјашу Шкрапин, од које сам као од  родитеља  добила злата вриједне савјете. Са  њом сам  као модел  достигла  завидан ниво зрелости у овом захтјевном послу, постајем  срећнија и испуњенија. Доживјела сам да будем судионик  једне од  најгламурознијих  и најљепших ревија, која је ове година одржана у мјесту Липице, познатом по прелијепим  бијелим липицанерима. Као посљедња на писти, затварам ревију, одјевена у  розе хаљину у бијелом кaменолому. Тешко је описати  емоције  које су ме  преплавиле у тим тренуцима.

Кулминацију  оног што је до сада у  свијету  моде  урадила наша Ана,   догодила се на недавно  одржаном финалном  такмичењу Miss Aura „Slovenija 2023“, на коме се окитила лентом  најбоље учеснице. У септембру  Ана путује у  Турску, у Анталију,гдје ће представљати Словенију, своју другу отаџбину, покушати  да у конкуренцији  60 дјевојака  из исто толико земаља свијета  постигне што бољи пласман.

Ана је  имала част  да буде  модел и на  љубљанском Фashion weeku,  на коме су се, поред словеначких, представљали најбољи свјетски дизајнери.

Ана  тренутно студира  Предузетништво на  љубљанском Универзитету. Не дозвољава да  јој обавезе у свијету моде успоре  кораке у  образовању.  Пребродила је  тешке тренутке  у свом  животу. Како нам рече,  када  јој је било најтеже,  пратиле су је и храбриле ријечи њеног оца Александра, који би често  говорио: „Смијешак и жељезна врата отвара“. То јој је  давало  нову енергије и  вољу да истраје у реализацији својих циљева.

Мода је постала  саставни  дио Аниног живота,  она стуруји њеним крвотоком. Без  ње  јој је  живот незамислив.  Ради оно што неизмјерно воли. Остаје у  том свијету.  Радиће  све што је за свијет моде  везано –  као модел, дзајнер, стилиста …

Срећно Ана!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име