На плажи Јазу у Будви јуче је једном од купача (36) у води позлило услед чега је престао да дише и почео да се дави, о чему смо већ писали ОВДЕ. Међутим, иако су сви медији као спасиоца истакли београдског доктора Игора Спурнића, прави херој заправо је Богдан Боровчанин (26), младић из Сокоца у Републици Српској, који је дављенику реанимацијом спасио живот.

Богдан каже да је са друштвом отишао на Јаз да се купа, а да је онда његова девојка приметила да се неста дешава у води…

-Мој пријатељ Жељко Тодоровић и ја смо пришли и видјели купача како извлачи другог човјека из воде. У први мах помислили смо да је некоме позлило. Притрчали смо и помогли му да га изнесе. Тек када смо га положили на плажу схватили смо да нема пулс и да не дише. Његово лице је било у потпуности плаво, усне такође, торзо, а ноге су му биле бијеле, присећа се Богдан, који истиче да је у првом тренутку доживео – шок.

-Питао сам купача који је извукао из дубине несрећног човјека да ли зна шта да радимо, али је он био у још већем шоку од мене. Пошто сам некад, истина врло давно, био члан секције Прве помоци, у сјећању ми је остао процес реанимације. Почео сам сам тако што сам му отворио дисајне канале затурањем главе, затим почео давати компресије и након тога вјештачко дисање. Поступак сам понављао до изнемоглости, у даху прича Богдан и додаје:

-Након 2-3 минута друг је рекао да наставим јер му се учинило да је дављеник реаговао. Након још неколико покушаја, Маринко (касније сам му сазнао име) је почео да пљује крв. Повратио је дисање и пулс. Тада нам је свима лакнуло. Нисам био свјестан окружења у моменту, а онда сам схватио да се малтене цела плажа сјатила око нас. Да се не би удавио у својој повраћци, окренуо сам га у бочни кома положај и он је наставио да избацује прогутану воду.

Затим се појавио доктор, који му је дао пумпицу, јер Маринко још увијек није био при свијести, али је имао нормалан пулс и дисање. Моји пријатељи су још раније позвали хитну, којој је због гужве требало преко пола сата да дође. Моја дјевојка и пријатељи су сачекали хитну код оближњег хотела и довели их до мјеста на плажи. Хитна је покупила Маринка и упутили су се у болницу у Тиват. Доктор ми је цеститао на брзој реакцији, као и пливачу који је извукао Маринка до плићака. На крају, најбитније је да је човјек преживио и надам се да неће имати никакве трајне посљедице после овога, каже Богдан Боровчанин, који је у медијским извештајима неправедно био заборављен, иако од јуче може да каже да је захваљујући њему на планети данас један човек више.

Свака част!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име