Српска православна црква и њени верници на данашњи дан, 19. августа прослављају Преображење Господње. Ово је један од 12 великих Христових празника када се слави сећање на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када је он највио своје потоње страдање и славу.

Према предању, тог дана је Исус Христос повео на гору Тавор своје ученике Петра, Јакова и Јована. Тада се његово лице засијало као сунце, а његове хаљине постале беле као светлост. Светлост Христовог лица осветлила је и лица апостола, а мир и радост испунили су им душу.

На Преображење се у цркви обавезно освећује грожђе или неко друго воће у местима где нема грожђа, у знак захвалности Богу на да плодовима које нам земља даје.

Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.

На Преображење се преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија. На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.

Према распрострањеном веровању, на овај дан не треба преко дана спавати, јер ко данас одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив. Није добро ни да неко плаче, а ни да људи цео дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и да не постану распикуће.

Преображење пада у Госпојинском посту који су, махом жене постиле, али тог дана је обичај да нико без изузетка не мрси.

Указ божанске природе

Према теолошким објашњењима оно што се десило на гори Тавор указује да је Господ својим ученицима тако показао своју божанску природу, скривену у човечијој. Истовремено из облака се чуо глас: Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи; њега слушајте. То сведочанство о њему као Сину Божјем требало је да послужи ученицима у данима страдања који су тек следили.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име