Воће је одличан избор за режим исхране који погодује смањену тјелесне тежине због високог садржаја влакана, ниске калоријске вриједности и велике количине воде.

Ево листе уобичајених грешака које правимо при конзумацији воћа.

1. Воће и комбиновање са другим намирницама

Уколико воће једемо заједно са неким другим намирницама, то може да проузрокује озбиљне дигестивне проблеме. Фруктоза, природни воћни шећер, у интеракцији са састојцима из неких других намирница може да покрене велико лучење киселине. Још једна лоша околност је велика количина претходно унесене хране, чији нормалан процес варења воће практично може да заустави. Велика количина несварене хране у желуцу изазива надимање, гасове, грчеве, често и дијареју.

Рефлукс киселине доводи до горушице, могуће и неких већих компликација. Ово посебно важи за цитрусно воће, али и неке друге врсте, попут банана. Због тога је препоручљиво воће јести засебно, односно одвојено од друге хране.

2. Шта се дешава када воће једемо увече или ноћу

Многе особе за посљедњи оброк бирају воће, мислећи да тако неће превише оптеретити желудац. Међутим, и у овом случају чинимо одређене грешке, а односе се прије свега на вријеме конзумирања. Наиме, воће не би требало јести непосредно пред спавање јер и тада може да дође до озбиљно поремећене дигестивне функције, али и да се поремети циркадијални ритам.

„Кривац“ је опет шећер јер подиже ниво енергије у погрешном тренутку – онда када тело треба потпуно да се опусти и успава. Конзумација воћа непосредно пре спавања носи значајан ризик од поремећаја сна, грчева, дијареје и потенцијалног губитка електролита.

3. Воће и вода

Стручњаци за исхрану наводе да је воће које садржи велики количину воде изузетно корисно и да га треба јести посебно љети, када је опасност од дехидратације велика. Међутим, када након што поједемо воће са високим садржајем воде (поморанџа, лубеница, диња, јагода…), то може да промијени пХ равнотежу смањењем киселости у желуцу. Слузокожа се у том случају често изиритира, а горушица и дијареја само су неки од потенцијалних проблема.

Такође, када било која храна дуже стоји несварена у желуцу а унесе се чак и мања количина воде, може да дође до труљења садржаја.

4. Једна од најчешћих дилема – да ли је кора воћа штетна

Најчешће кору љуштимо, а то је једна од великих грешака. У многим случајевима кора воћа је изузетно добар извор антиоксиданата и витамина. На пример, кора јабуке и крушке садржи висок садржај влакана, али и витамина А и Ц. Слично је и са бресквама.

Међутим, многи људи су алергични на пестициде којима су воћке изложене, па се препоручује додатни процес чишћења коре прије конзумације, како би се уклонили трагови хемикалија. Потопите плодове у раствор хладне воде и соде бикарбоне и држите тако пола сата прије конзумације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име