© ATA Images, all rights reserved

Испред Дома Народне скупштине Републике Србије почела је церемонија током које ће у прве официрске чинове бити промовисано 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије.

На свечаност је стигао председник Србије Александар Вучић коме је начелник Војне академије проф. др. пуковник Срђан Благојевић предао рапорт испред постројених ешалона Војне академије.

Председник Вучић се на почетку свог обраћања осврнуо на речи војводе Мишића који је рекао да се „у рату лако губи глава али се једнако лако губи и образ“.

Он је рекао да ће говорити из срца, те је нагласио да је велико бреме пред њима због ситуације у свету и региону за коју нисмо ни криви ни дужни.

„Говорићу из срца, не толико из главе, знајући колико је тешко бреме пред вама. Лепо је и часно бити војник Републике Србије, ничег часнијег нема, али вам тај посао неће бити лак, у ствари сећаћете се школовања као најлепших година свог живота“, рекао је председник.

„Хвала вам на томе што сте одговорно и озбиљно приступили том послу и хвала вам што можемо много тога да очекујемо од вас и тражимо, хвала вам што вам није било тешко да по киши, сунцу, ветру и снегу обављате не лаке задатке, увек отаџбину стављајући испред себе“, додао је.

Председник Вучић нагласио је да морамо у сваком тренутку да будемо спремни да заштитимо своју отаџбину.

„Ми војску градимо и школовали смо вас да будете одвраћајући фактор за свакога ко мисли да му је Србија лак плен. Зато војске постоје и улажемо у војску много више него икада. Увек има незадовољних, који ће да пронађу неку примедбу. Без обзира на то што је животни стандард војника далеко бољи и већи и нећете морати да бринете да ли ћете бити подстанари наредних 20 или 30 година, нећете, све ћемо то да решавамо“, нагласио је Вучић.

Али, како је додао, оно што морају да знају је то да морамо у сваком тренутку да будемо спремни да заштитимо своју отаџбину.

„Кад хоћемо да купимо опрему и оружје на Западу, питају нас ‘а шта ће вам то оружје и опрема?’. Није проблем ни то што се сви остали наоружавају, увек је проблем када Србија само жели да буде одвраћајући фактор“, рекао је.

Поручио им је да само својом снагом, храброшћу, својом марљивошћу, својом одговорношћу и озбиљношћу можемо себе, свој народ и своју земљу да сачувамо.

„И не смемо да покажемо нашу слабост. Наставићемо да развијамо своју индустрију, да дамо све од себе да увек будемо своји на своме и да не дамо никоме Србију да нападне. Бићемо све јачи, а ми јаче појачање од вас нисмо могли да добијемо“, поручио је председник.

Додаје да не постоји оружје и оруђе које „вреди више од ваше памети и од ваших срца“.

Војну академију завршава 148 кадета и кадеткиња 143. и 144. класе Војне академије, међу којима је 10 кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и два кадета из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Медицински факултет ВМА завршава 27 младића и девојака из 9. класе Медицинског факултета ВМА.

Према протоколу свечаности, најбољим кадетима – Ђорђу Пешићу, Виктору Теодосићу, Милици Маринковић и Дијани Ђокић – уручене су сабље са посветом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име