Републику Српску одликују три специфичности – савршена и нетакнута природа, добри људи и одлична гастрономска понуда и све то постоје и на Сокоцу и Романији, истакао је министар трговине и туризма Денис Шулић, који је данас посјетио виа ферату „Соколов пут“.

Шулић је изјавио новинарима да је посјета овој ферати прилика да на иновативнији начин презентује туристичке потенцијале Републике Српске и додатно приближи ову туристичку понуду, како грађанима Српске, тако и онима који ће из региона, Европе и свијета долазити да испробају овај вид авантуристичког туризма.

Према његовим ријечима, Министарство трговине и туризма и Влада Републике Српске и кроз законска рјешења настоје да помогну овакве пројекте.

Он је нагласио да је на посљедњој сједници Владе разговарано о Закону о угоститељству, чији је циљ додатно унапређење рада туристичких организација и људи из области туризма, али и да кроз различите пројекте помогне развој туризма у Републици Српској.

Шулић је подсјетио да је прије неколико дана Романију посјетила група страних туриста, а да данас чланови Планинарског друштва „Гласинац“ очекују групу туриста из Руске Федерације.

„То показује да је овај простор већ препознат међу љубитељима здравог природног окружења и авантуристичког туризма“, истакао је Шулић.

Мирослав Дивчић из соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ изјавио је да је посљедњих неколико година подручје Романије постало веома посјећено – долазиле су личности из свијета политике, економије и других обласати, што је показало да је ферата оправдана инвестиција.

„Циљ нам је да задржимо људе дан дуже на нашој Романији, тако да ће на другој ферати људи остајати након успона на првој, јер се све више интересују за то“, рекао је Дивчић.

Он је нагласио да је у току израда и друге виа ферате „Црна стијена“ на Романији, чије се отварање и пуштање у функцију очекује крајем октобра, уколико све буде текло према плану.

„До прије неколико година овдје на Романији, гдје сада долазе гости из различитих крајева свијета, није било ништа, а сада постоји Планинарски дом `Црвене стијене` – објекат у којем посјетиоци могу да одсједају и одморе након посјете ферати, видиковцу и околним успонима“, рекао је Дивчић.

Дивчић је додао да су данашњи гости на виа ферати група туриста из Руске Федерације која долази редовно, једнапут мјесечно, и том приликом, осим на Романији, уживају на рафтингу на Тари, посјете Требиње и све остало што чини туристичку понуду Републике Српске.

Виа ферата „Соколов пут“ изграђена је на Црвеним стијенама на Романији у оквиру пројекта „Инџој Сарајево-Романија регион“, који је 2019. и 2020. који је реализовала Развојна агенција града Источно сарајево и Туристичка организација „Јахорина“ града Источно Сарајево.

То је планинарска стаза по стијени осигурана и утврђена челичним помагалима, дужине 350 метара, са два висећа моста, намијењена свима, али прије свега љубитељима екстремних спортова и авантуристима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име