Бјелица, Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене Дејтонског споразума (ВИДЕО)

0
Фото: СРНА

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је предсједника Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеја Бабурина о томе да Република Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума, оно што није по вољи српског народа и што није усаглашено између два ентитета и три конститутивна народа.

Бјелица, који се данас на Сокоцу састао са делегацијом Руске Федерације, рекао је новинарима да је разговарано о статусу Републике Српске, борби српског народа у протеклом периоду, као и о његовом страдању.

„Упознали смо их о томе да је Сарајево све вријеме било подијељен град, да није било никакве окупације и агресије, да су овдје огњишта бранили људи који су ту рођени, да смо прихватили Дејтонски мировни споразум и да желимо да га спроводимо“, изјавио је Бјелица новинарима.

Фото: СРНА

Он је рекао да је Бабурина и његове сараднике упознао и о посљедицама НАТО бомбардовања, као и о сазнањима и информацијама које има о Србима којима је суђено у међународном суду у Хагу.

„Да се побринемо да се пошаљу и неке међународне организације да утврде да ли се поштују правила по којима је основан Трибунал у Хагу и какав је њихов третман на издржавању казне“, истакао је Бјелица.

Он је навео да је циљ састанка био да се делегација из Русије упозна са борбом и страдањима српског народа у протеклом периоду, те изразио наду да ће руске телевизијске куће забиљежити мјеста страдања Срба у Републици Српској.

Фото: СРНА

Бјелица је делегацији из Русије пренио и да је прихватио иницијативу за братимљење Сокоца и руског града Можајска, наводећи да је то град војничке славе.

„Сада покушавамо да убрзамо ту идеју и да је реализујемо. Добили смо разумијевање да се шири истина по свијету о нашој борби, страдању и борби за опстанак, јер смо увијек били слободарски народ, нарочито слободарска Романија“, нагласио је Бјелица.

Фото: СРНА

Предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеј Бабурин рекао је да се радује иницијативи да Соколац буде град побратим Можајевску, наводећи да ова два мјеста имају сличне судбине.

Он је додао да је мало држава у Европи, као што су Република Српска и Србија које држе политику отворених врата према Русији, наглашавајући да је Европа санкцијама Русији, ову земљу окренула према истоку.

„Али то није наш циљ, јер Европа треба задржати минимум сарадње са нама“, закључио је Бабурин.

Фото: СРНА

Делегација Руске Федерације, коју осим Бабурина, који је и бивши потпредсједник Државне думе, чине предсједник Међународног фонда људског достојанства и безбједности, координатор Комитета за сарадњу са Србима у Србији и Републици Српској Андреј Снегов и директор компаније „Вектор-Н“ Сергеј Добрињин састаће се данас и са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем.

Фото: СРНА

Након састанка Бјелица и Бабурин су посјетили војничко гробље Нови Зејтинлик и Манастир Соколицу.

Током обиласка Новог Зејтинлика, руска делегација је поклонила начелнику општини Соколац икону Александра Невског.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име