Професори Ненад Сузић и Грујо Бјековић објавили су књигу „Ратни пут Олге Дедијер“ о животу и ратном путу љекара и шефа хируршке екипе Друге пролетерске дивизије Олге Поповић Дедијер, која је након рањавања на Сутјесци преминула и сахрањена на Романији.

Бјековић наводи за Срну да је увјерен да ће књига заинтересовати јавност, а посебно оне зрелије животне доби и поодмаклих година који се присјећају прича о овој учесници битке на Сутјесци.

„Ријеч је о истакнутој личности, јединственој младој докторки Олги Дедијер, која је стручношћу, примјером, посвећеношћу и пожртвованошћу у борби против највећега зла у историји људскога рода спасавала бројне учеснике и борце током Народноослободилачког рата /1941-1945/“, напомиње Бјековић.

Он наглашава да ова књига на 86 страна сажима један дио живота Дедијерове, поријекло, њен славни и трагични ратни пут као хирурга, те њеног још познатијег ратног друга и изабраника Владимира Дедијера.

Ту су и окрутна и неправедна хапшења, бјекства, као и размјене у београдском затвору и Гестапоу, окупација, битке у вријеме највеће офанзиве, као и маршеви у којима су обоје храбро и нераздвојно учествовали.

Бјековић подсјећа да је Дедијерова након рањавања на Милинкладама, током пресудне битке у Петој непријатељској офанзиви, подлегла повредама 20. јуна 1943. године у мјесту Дикаљи подно Романије, када се колона са рањеницима са Сутјеске, након пробоја непријатељског обруча, кретала преко ове планине.

Дедијерова је, према ријечима њених сабораца, тада рекла да би жељела да почива у хладу црногоричне шуме на Романији, „гдје живе храбри и слободољубиви људи“.

„У књизи је посебно упечатљиво описано блиско и емотивно међусобно комуницирање и међусобна брига и пажња двоје младих – Олге Поповић Дедијер и Владимира Дедијера, који су иза себе имали занимљив и трновит историјски пут, своју Милицу, плод њихове несебичне љубави и посвећености“, наводи Бјековић.

Споменик у виду бетонске фигуре тешке двије тоне подигнут је 1945, као знак захвалности народа романијског краја овој хероини, која је Указом Предсједништва Уставотворне скупштине тадашње Федеративне Народне Републике Југославије децембра исте године постхумно одликована Орденом заслуга за народ првог реда.

О овом споменику брине соколачко Планинарско друштво „Гласинац“.

Бјековић је нагласио да аутори ове књиге захваљују сарадницима који су пронашли дио вриједне архивске грађе.

Ове године представници СУБНОР-а Соколац и Планинарског друштва „Гласинац“ полагањем вијенаца код споменика у Дикаљима обиљежили су 80 година од смрти Олге Дедијер.

Издавач књиге „Ратни пут Олге Дедијер“ је Матична библиотека из Источног Сарајева, а рецензенти професор Филозофског факултета у Нишу Бисера Јефтић и редовни професор Учитељског факултета у Београду Младен Вилотијевић.

Професор Факултета физичке културе у Источном Сарајеву Грујо Бјековић написао је 15 књига и више од 70 научних радова, а професор Филозофског факултета у Бањалуци Ненад Сузић 25 ауторских и седам коауторских књига.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име