Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је Срни да је Покрајинска влада Војводине исказала спремност за јачање сарадње са Српском у области културе, науке, умјетности и образовања.

Стојичићева је након састанка са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем, те покрајинским секретарима за културу Драганом Милошевић и за високо образовање и научно-истраживачку дјелатност Зораном Милошевићем, истакла да је Покрајинска влада велика подршка, партнер и искрен пријатељ Српске.

Она је захвалила ресорном секретаријату који је спреман да буде партнер у бројним пројектима културним институцијама Српске и изразила очекивање да ће сарадња бити остварена и на другим пољима.

„Надам се да ће сарадња бити не само по принципу подршке и помоћи од стране Покрајинске владе и Владе Србије, већ да ћемо се развијати на равноправној основи и да се Српска мјери по знању и вјештинама са Србијом, што ће створити јединствен простор на којем ће се радити интензивно“, рекла је Стојичићева.

Стојичићева је истакла да се захваљујући манифестацији „Дани Српске у Србији“ даје прилика и младим позориштима да се докажу и покажу у Новом Саду, као граду културе.

Покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку дјелатност Зоран Милошевић истакао је да манифестација „Дани Српске у Србији“ свједочи о деценијској сарадњи између Српске и Србије.

Он је рекао да је важно да високо образовање покаже сензибилитет за искрено партнерство.

„За нас је важно да студенти из Српске доживљавају Универзизет у Новом Саду као свој, али имамо жељу и да универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву буду мјесто гдје ће студенти из Војводине одлазити зато што је то њихов универзитет“, навео је Милошевић.

Према његовим ријечима, у протекле три године урађена су 42 пројекта, док је више од 144 истраживача из Републике Српске сарађивало као партнери у пројектима Универзитета у Новом Саду.

„Све ће то бити пример за оне генерације које долазе и које треба да наставе да граде мостове културе, образовања, привреде“, рекао је Милошевић.

Покрајински секретар за културу Драгана Милошевић подсјетила је да је у мају потписан протокол о сарадњи покрајинског секретаријата са Министарством просвјете и културе Српске.

„У претходним годинама о томе свједоче бројни пројекти сарадње. Ове године смо конкретизовали сарадњу и данас смо закључили да ћемо у наредним годинама путем наших институција ојачати ту сарадњу“, нагласила је Милошевићева.

Она је рекла да је на састанку било ријечи и о потенцијалној сарадњи Српског народног позоришта и Народног позоришта Суботица са сродним позориштима у Српској.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је учествовао на састанку, истакао је да односи двије државе никада нису били бољи.

„Само се сабрани и јединствени можемо одбранити и сачувати од свих изазова“, рекао је Цицовић.

Стојичићева је данас присуствовала и представљању четвртог и петог тома Енциклопедије Републике Српске Огранку Српске академије наука и уметности у Новом Саду.

„Академија наука и умјетности је темељ постојана Републике Српске и као таква је веома битна, а сама Енциклопедија је круна, не само рада Академије, него и Српске“, рекла је Стојичићева.

У оквиру „Дана Српске у Србији“ Градско позориште Градишка вечерас изводи представу „Миропомазани“ у Културном центру Нови Сад.

Ову представу је подржало Министарство просвјете и културе Српске у оквиру конкурса за најбољи необјављени драмски текст „Реци наглас“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име