Предсједник Француске Емануел Макрон представио је национални „еколошки план“ за смањење емисија гасова стаклене баште за 55 одсто и окончање употребе фосилних горива до 2030. године.

Говорећи послије састанка са министрима, Макрон је рекао да ће додатних 10 милијарди евра бити уложено у програм од 50 тачака, који је описао као „екологија на француски начин“, преноси Гардијан.

-Од суштинског је значаја да Француска смањи зависност од фосилних горива, угља, бензина и гаса, које више не производимо, али од којих зависимо – навео је Макрон, додавши да је циљ да се та зависност смањи са тренутних 60 на 40 одсто до 2030. године.

Истакао је да је приоритет да до јануара 2027. године потпуно буде прекинуто коришћење угља за производњу електричне енергије.

Макронов еколошки план укључује и убрзање производње електричних аутомобила, нове пројекте у вези са вјетроелектранама на мору, отварање неколико фабрика батерија на сјеверу земље, мапу на којој ће бити представљено гдје се могу наћи природни ресурси у Француској, укључујући водоник и основне елементе за литијумске батерије.

Поред тога, француска влада ће уложити 700 милиона евра за развој регионалне жељезничке мреже.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име