Председник Србије Александар Вучић гост је емисије “Око интервју” на Радио-телевизији Србије, а поводом најновијих трагичних дешавања на Косову и Метохији.

Србија има Дан жалости и због тројице убијених Срба и због убијеног полицајца. То је цивилизацијска одлука и одговорна одлука.

-Само су на северу КиМ проглашени Дани жалости због убијених Срба, рекао је на почетку Вучић.

Прво су у нашој земљи неки говорили да Србија не сме да уведе Дан жалости, а када је Влада прогласила Дан жалости рекли су, шта жалимо?

-За мене они никад неће бити терористи. Да ли могу да оправдам убиство полицајца, не? Наши органи ће испитивати шта ће полиција на северу? То су породични људи. Тражићемо да нам покажу снимке како се догодило убиство полицајца. Одговорност мора да се утврди. Молио сам их да се повуку са барикада. Говорили су да су возила спојена експлозивом и жицама. Овај полицајац је био рањен тако што је наишао на жицу. Тада је настала пуцњава јер ови што су поставили барикаде нису се удаљили довољно, рекао је Вучић.

-Ми ћемо се понашати као правна држава и све ћемо испитати. Еулекс ћути да иде у оперативну акцију, могли су да прате где се ко креће. Рекли су да Еулекс не може да иде у акцију. Зашто? Кажу да је била координисана акција. Па зашто није ишао Еулекс? Одбијени су од Приштине. Знали су шта им је намера према Србима. Они су одбијајући Еулекс пошли да ликвидирају Србе, прво је било 20 па је сад 60… Тројица је убијених Срба, тројица су ухапшена, једа нод њих је рањен. Преминули су Недељковић (31), Мијаиловић и Миленковић из Лепосавића. Ми ћемо да испитамо, мислимо да је Мијаиловић хладнокрвно убијен. Разговарао сам са његовом супругом, тражили смо обдукцију, а за Миленковића имамо информацију да је упуцан са 12 метака и то у тренутку кад је подигао руке. Што нема тих снимака из дрона? Правили су супрузи проблем, кажу да полиција прави проблем да се обави обдукција, наравно да би прикрили све. Онда су рекли госпођи Миленковић, они имају двоје деце од 8 и 12 година, кажу мора помоћу ДНК да се покупи тело… Недељковићев отац, један од најугледнијих људи из Звечана, чека да види тело, рекао је Вучић.

У потери нису била само лица са КиМ, зато Еулекс није могао да буде ту, лица специјализована за борбу против Срба, већ и са прешевске општине који су починили вишеструка дела, који су на нашој потерници од 2021. године.

-А. Мухарем. Шест најтежих кривичних дела је починио у нашој земљи од производње дроге, проституције, разбојништва… Стиче заштиту 2021. косовске обавештајне агенције АКИ и буде упућен у илегални камп за обуку у једној европској земљи. За своју оданост Косову добили су и станове у центру Приштине и ти плаћеници су ишли у акцију. Веома добро обучени, не претерано храбри јер су тукли бровинзима и снајперима, осим када би се неко предао, тада су долазили у близину… Различите су процене колико је Срба било. Милан Радоичић се никада није скривао ни стидео своје улоге, он ће свакако одговорити позиву надлежних органа Републике Србије. Налази се на територији Србије. Није рањен, то је још једна лаж Свећље. Он себе сматра борцем за слободу, својих другова и момака се никада није одрекао, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је упозорио Куртија да Срби немају више куд да их је све окренуо против себе и да неће сести у трактор.

-Сви ови људи… не можете да оправдате убиство полицајца, иако нема шта да тражи на северу КиМ. Али, тим људима је дотерало цара до дувара. Курти систематски уништава српски народ, он мрзи српски народ, мисли да су Срби Рашић Радомировић и остали који служе против свог народа. Ових 30 људи јасно је не могу да победе било шта, али годину дана имам информације да се спремају на отпор. Замерили су ми што сам их замолио да склоне барикаде. Њихове жене малтретира неко сваки дан, њихову децу неко малтретира сваки дан, пуца на њих. Седи у кући онај што нам је упуцао децу. Нико не одговара за то.

-Надам се и позивам Србе, као Бога их молим да покушамо на миран начин да добијемо оно што нам припада, да се склони Куртијева полиција одатле. Да нам последња, последња опција буде да штитимо животе. Мир је наш интерес, молим их, али ти људи пролазе пакао, док ми овде лепо живимо, ти људи не могу лепо да живе. Неко их хапси сваког дана. Колико су деце претукли од 13, 14 година, рекао је Вучић.

Снимак Радоичића није из манастира Бањска, већ из конака, рекао је Вучић.

-Очекујем да нам покажу како је дошло до убиства полицајца и до убиства Мијаиловића и Миленковића. Немамо сумње да су учествовале стране службе. Па да је учестовала Србија, ометали бисмо дронове… Надлежни органи испитују све. Један од камиона је купљен у Хрватској, па јел то значи да је Хрватска умешана, други је купљен у Медвеђи. Све полако испитујемо, у складу са законима наше земље. Не постоји лаж коју нису одговорили… Лагали су за број мртвих. Сећате се колику су дреку дигли што је Рада Трајковић задржана два сата? Свећља је лагао да је убијен наводни Вулинов телохранитељ, а тај човек је био са Вулином пре 10 година, био је у цивилној заштити и кад је Вулин био шеф канцеларије за КиМ у манастир Грачаницу ишао и тај један дан је био у обезбеђењу, ето то је њихов аргумент, дају документ да је наводни доказ да је умешана Војска Србије, а тај папир иде уз оружје, нема реверса, примопредаје ничега, све што су говорили лагали су…

-Објасните ми коме би у Београду то одговарало, једног ми покажите, рекао је Вучић.

-Приштина је ово на најпрљавији начин искористила. Они када убију осам полицајац онда је то ослобилашки чин, када се код Адема Јашарија појави оружје за три војске, он је национални херој, а Срби су дивљаци, њих све морате да побијете, а ово су национални јунаци. Курти се стално нешто жали – Вучић ме вређа…

-Знам кроз шта ти људи пролазе, упозоравам на ово од првих барикада, па у децембру када је дошло до ивице. Свима то говорим, а сада кажу да ја то организујем. Па нисам глуп да не видим шта радите против српског народа

-Шта наше службе да раде? Показаће истрага… Ситуација ври, јел ви разумете да су ти људи мученици и свеци за све на северу. Курти је ујединио све Србе на све могуће начине. Шта очекујете следеће, да буде као колона из Карабаха? Неће бити. Ја сам у немогућој позицији, јел ви мислите колико пута је дошло… траже када ће војска да уђе… да видимо цену, да проценимо која је то граница докле можемо да трпимо, да пробамо мирно да решимо. Да формира Заједницу српских општина и тада је полиција на северу српска. Многи се овоме радују и прижељкују санкције Србији. Да их питате зашто, не знају. Па шта је Србија урадила?

Шта да им поручим кад имају тројицу мртвих сународника?

-Да смо интервенисали, с правом би ме неко питао што сам изгубио пет хиљада људи. Шта год, нема добре одлуке, а ја морам да је донесем. Борићемо се. Уздрмаће их јер све више сазнајемо…

-Кад се војска на Косово врати графити све више се појављују, то је по Кумановском споразуму. Неће то да дозволе у овом тренутку. Они хоће да приморе Србију да призна. Понављам им да се то неће догодити док сам председник Републике, рекао је Вучић.

-Када је реч о одлукама, ја их молим, међународну заједницу да не притискају Београд даље, као Бога их молим. Знају они ко је крив… Неће имати шта више да кажу… Било им је тешко да кажу да је то обесправљен српски народ. Убиство полицајца је тешко кривично дело, а све ово друго је срамота како се понашају према Србији. Кфор не би малтретирао Србе кад би преузео одговорност. Наши људи са Кфором могу, они неће по кућама да иду и туку жене и децу. Зашто су Душана Обреновића претукли? Ништа човек није урадио и даље је у притвору. За шта је крив он, за шта је Србија крива? Говорим им да изазивају гнев српског народа. Слеп то види. Ристући, командант Кфора је посвећен и одговоран човек. Не могу да кажем да ли је реално да Кфор преузме одговорност на северу, Спавао сам сат и 40 минута претходне три ноћи, са старијом децом се скоро нисам ни чуо, Вукана кад спава пољубим… Шта год као одлуку донесем, само ћу ја бити крив. Или ћу бити крив онима који су пустили Куртија, који су ћутали 17. марта и сви ће да држе предавања, као и они што ће да ме питају што подржаваш те људе доле… Никоме није Курти крив, крив је Вучић, оценио је председник.

-Више можемо да постигнемо у разговору са Америком него са европљанима, јер ти људи бар неки негде покушавају да сагледају ситуацију, да будем искрен…
О говору у УН

-Поносан сам на говор у ГС УН, њиме сам обезбедио место Србије у историји, где ће се неко сећати да је једна земља била мала, али слободарска и самостална. То је оно што је прошлост, садашњост и будућност и све је истина. Највећи део говора сам сам написао – све што се тицало највећих тема, сем дела о дигитализацији.

-Важно је да сами чувамо своје небо, бринемо о својој будућности. Независна и самостална Србија је нешто што смо изградили у последњих 10 година и на то сам изузетно поносан.

Уговор са Азербејџаном за наменску индустрију вредан 300 милиона евра

-Правимо са Азербејџаном велики уговор, преко 300 милиона вера за наменску индустрију. ЕУ је за нас најважнија у економском, политичком и сваком другом смислу. То је пут Србије…

-Инсистираћемо да се сваки детаљ сазна, истражићемо шта се десило, да ли су Срби неког хладнокрвно убили и да ли су они неког хладнокрвно убили и зашто није дошао Еулекс, нагласио је Вучић.

-Плашим се глобалног сукоба, али и проблема овде код нас, јер ће имати одраз овде…

О инфлацији

-Сада је инфлација 11,5 надам се да ћемо завршити на осам процената. Гориво јесте скупље, имамо акцизно оптерећење на нафту. Нигде није нижа цена струје, хлеба, јаја, млека. Држава мора да има приходе негде…

-Мере за мајке и децу, тај новац ће потрошити да купе нешто деци, она ће добити неки поклон, а нама ће се вратити кроз потрошњу, оно што је важно, делујемо антиинфланторно, мере НБС на кредите стамбене… Против сам тога да држава мора да помогне сваком око свега, зато волим Америку – ради па колико зарадиш то ти је то, али и они сад имају неке мере. У тешким случајевима короне, миграције, рата у Украјини, тешко је време и његове последице, проблеми на Косову и Метохији. Курти је рекао нећемо Србе који имају везу са Београдом. То вам говоре иу Црној Гори и у Сарајеву. Све то морате да имате у виду, све што носимо на грбачи успевамо да земља напредује. Пензионери за који дан добијају повечање 5,5 и од 1. јануара то је огроман новац, али ти људи су то заслужили. ДОбијају и 20.000 пред велике празнике. То није први пут, подсетио је Вучић.

Инфраструктурни пројекти нису угрожени.

О изборима

-Разговарао сам са више људи, не мислим да је кључна тема у овом тренутка. Као председник Србије говорим да нисам одушевљен радом опозиције, волео бих више одговорности. Они су рекли да држава пропада, да је економија уништена иако је десетоструко јача него када су они владали. Прихватио сам њихову идеју. Спремни смо за изборе од 17. децембра, могу да буду тад. Парламентарни и београдски, спремни смо… Биће заједно парламентарни и покрајински и београдски и у још неким општинама, рекао је Вучић.

У најтежим условима, под најтежим околностима…

-Добио сам поруку… У нашу амбасаду у Хагу стигла је оптужница против Војислава Шешеља и четворо његових сарадника због непоштовања суда, објавио је Вучић.

-Видели сте кадаа су позвали народ на демонстрације због монструозних убистава, онда су говорили нећемо на изборе, сада су променили па хоће изборе, ево победите на изборима… У политици морате да имате части и поштовања и поштења. Народ вас цени верујете да ћете да решите косовско питање да не водите децу у рат… Па да ћете некедруге ствари, што нисте изградили једну болницу? Па данас развозимо мамографе по Србији, што нисте пругу?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име