Фото: Shutterstock

Медовина је древно алкохолно пиће направљено ферментацијом меда и воде и старо је колико и људска цивилизација.

Медовина, позната и као медово вино инспирисала је стварање сличних пића попут вина „Браггот“ које је настало као мешавина меда и пива.

Доносимо вам осам чињеница о медовини кроз векове, пише Mentalfloss.com.

Медовина се прави миленијумима

Људи пију медовину веома дуго. Напитак је можда резултат случајне несреће у којој је кап кише капнула у лонац меда. Неки рани записи дају назнаке да се у Индији пре 4.000 година уживало у напитку од ферментисанг меда, а постоје и докази о напитку од меда, воћа и пиринча који потиче из Кине у 7. миленијуму пре нове ере.

Забава са медовином овековечена је у староенглеској епској песми

Епска херојска песма „Беовулф“ од 3.000 стихова написана негде пре норманског освајања Енглеске прича причу о скандинавском принцу који се бори против чудовишта Грендела које је напало велику дворану медовине звану Хеорот која припада данском краљу Хротгару. Беовулф убија Грендела у мочвари близу Хеорота, а Хротгар је натољеном медовином прославио принчеву победу. Тада Гренделова мајка долази да освети смрт свог сина, а Беовулф мора поново да игра хероја.

Испијање медовине било је централни део викишке културе

Викинзи су пили медовину на сезонским гозбама и другим церемонијама које су обележавале животне прекретнице. То је био ритуал. Прво би се служио краљ, а за њим и други по друштвеном рангу. Нордијци понекад имају бурну репутацију, али ако би се убрзо напили медовином то је можда делимично због посуде за послуживање – рог за пиће који се није могао лако спустити па стога подстиче бржу конзумацију.

Средњевековни монаси су се истакли у прављењу медовине

За неке манастире у Енглеској и Велсу медовина је била производ пчеларства – од пчелињег воска су правили и свеће. Распуштање ових манастира који су поседовали четвртину обрађене земље у Енглеској између 1536. и 1540. била је главни покретач реформације под Тудоровим монархом Хенријем ВИИИ. Али на острву Линдисфан у Северном мору наставља се традиција прављења медовине коју су монаси започели када су основали манастир на острву 643. године. И посетиоци овог острва данас могу да продају медовину направљену од локалног меда и воде.

Краљевске породице и њихови поданици пили су медовину у средњевековној Енглеској

Краљица Елизабета је имала сопствени рецепт за медовину која би модерним домаћицама била превише слатка. Али медовина није била само за уживањеу краљевском домаћинству што и показује чувена збирка прича из 15. века Џефрија Чосера „Кентерберијске приче“. Ту се медовина представља као средство за удварање , а Чосер описује младу жену са са устима која су слатка као медовина.

Неки сматрају да је медовина лековита

Стари Грци су медовину називали „сок Богова“. Пошто мед има антиоксидативна и антимикробна својства, неки сматрају да је ово пиће није само укусно, већ и добро за здравље. 2015. године микробиолози Тобијас Олофсон и Алеxандра Васкуез са Универзитета Лунд у Шведској направили су експерименталну медовину која је искористила квалитет антибиотика меда да помогне у борби против инфекција отпорних на лекове.

Мед је подстакао обичај „меденог месеца“

Назив овог обичаја има древне корене и није се увек односило на брачно путовање. Пошто се сматрало да је мед афродизијак и да повећава плодност, младенци су добијали месечну залиху медовине. Ова традиција је можда настала још у 5. веку нове ере али је данашње значење стекла као бекство са венчања у 19. веку.

Медовина се враћа

Далеко од тога да је застарело пиће прошлости, медовина има светлу будућност захваљујући покрету занатских пића. Током последњих 20 година, број комерцијалних медија у Америци је скочио са 60 на 450. И док алкохолна пића направљена од меда могу изгледати превише слатко медовине су суве а неке имају квалитет попут вина због старења у бачви.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име