Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом у Пекингу.

У присуству председника Србије и Кине потписано је четири споразума, од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Кине који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција, односно производа и 8.930 са кинеске стране.

Споразум о слободној трговини потписали су министри трговине Србије и Кине Томислав Момировић и Ванг Вентао.

Поред тог споразума, потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе „Појас и пут“ између Владе НР Кине и Владе Србије.

Потпис на Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике ставили су министар финансија Србије Синиша Мали и председавајући Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие.

„Веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да данас будем у Пекингу. Са мном су и министри Владе Србије што говори о поштовању и самој прилици да будемо ту. У свим областима у којима сарађујемо бележимо напредак. Иницијатива Појас и пут донела је много доброг нашој земљи. Поносим се нашим пријатељством и резултатима које смо постигли. Споразум о слободној трговини, који данас потписујемо, отвара нове видике у односима наших земаља“, навео је Вучић који се председнику Кине захвалио на личном ангажману на јачању веза две државе и народа.

Састанку двојице председника и потписивању споразума, поред Малог и Момировића присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име