Познато је да кафа повећава ниво кортизола у организму, посебно ако се пије на празан стомак.

Повећан ниво овог хормона доприноси осјећају стреса и анксиозности. Храна прије кафе ће ублажити овај ефекат. Зато, ако већ пијете кафу, прво поједите нешто или пређите на нека алтернативна пића. Ево неколико идеја:

Yannoh је замjена за кафу која може у потпуности да замјени кафу, а у суштини је пиће направљено од пржених и мљевених зрна. То је одлична замјена за кафу направљена од прженог јечма, ражи, цикорије и жира, тако да не садржи кофеин. Осим што разбуђује и даје енергију, добар је за побољшање варења и јачање нервног система.

Чај од глога, дивљег шипка и лимунаде

Глог је од давнина познат као веома љековита биљка, посебно за јачање и регулисање рада срца. Добро је и за смирење. Такође се користе цвјетови, листови и плодови.

Чај од цвјетова глога:

У шољу ставити двије мале кашике сувих цвјетова глога, прелити кључалом водом, поклопити и оставити 20 минута.

Чај од воћа глога:

У шољу ставите двије мале кашике сувих, изгњечених плодова, прелијте хладном водом и оставите да одстоји три сата. Затим проциједити, мало загријати док не буде млако, додати мало меда и попити.

Рецепт за супер пиће које ће вас брзо разбудити

Ријеч је о мешавини кокосовог уља, какаа и еритритола, који се назива и здравом замјеном за класични шећер. Сваког јутра по једна кашичица ове мјешавине додаје се у врућу кафу и пије. Осим што ћете имати више енергије током дана, смањиће вам се и апетит, па нећете тако често посезати за храном.

Какао је богат гвожђем, бакром, магнезијумом, манганом, калијумом, фосфором, цинком и селеном. Поред тога, изузетно је богат антиоксидансима, више од већине других намирница.

Улога кокосовог уља је да успори варење кофеина и смањи нежељени ефекат кафе. Садржи одређене засићене масне киселине које се лако разграђују и релативно брзо претварају у енергију. Комбинација кокосовог уља и кофеина смањује драматичне успоне и падове енергије у телу и обезбјеђује енергију која је дуготрајнија и стабилнија.

Састојци:

шоља (од 2,5 дцл) омекшаног кокосовог уља
шоља (2,5 дцл) какаа
3 кашичице еритритола

Процедура:

Све састојке добро измјешајте, да смеса буде глатка, па ставите у теглу и ставите у фрижидер док се не стегне. Затим теглу ставите у ормарић поред кафе и додајте у јутарњу кафу – једну по једну кашичицу. Мјешати док се не отопи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име