Упозоравајуће дипломатске депеше из арапских земаља упућене Савету за националну безбедност, ЦИА-и и ФБИ

Бајденова администрација добила оштра упозорења од америчких дипломата који служе у арапском свету. У једној дипломатској депеши, коју је видео Си-Ен-Ен, наводи се да ће снажна подршка администрације деструктивној и смртоносној војној кампањи Израела у Појасу Газе проузроковати да „изгубимо арапско друштво за једну генерацију“.

У депеши се истиче дубока забринутост америчких званичника због растућег беса против Сједињених Држава који је избио убрзо након што је израелска војска започела операције против Хамаса. Хамасови милитанти напали су Израел 7. октобра, што је резултирало више од 1,4 хиљаде убијених Израелаца.

„Губимо јако на пољу информација“, наводи се у депеши од 8. новембра из америчке амбасаде у Оману, у којој се цитирају разговори са „широким спектром поузданих и разумних извора“.

Активна подршка Сједињених Држава Израелу сматра се доказом „материјалне и моралне одговорности за оно што арапске земље сматрају ратним злочинима“.

Депешу из америчке амбасаде у Оману саставио је други највиши амерички званичник у Мускату и послао Савету за националну безбедност Беле куће, ЦИА-и и ФБИ. Иако је ово само један телеграм из једне амбасаде у региону, он одражава узбуну због растуће плиме антиамеричких осећања која запљускују Блиски исток.

Још једна депеша коју су видели новинари Си-Ен-Ен-а стигла је из америчке амбасаде у Каиру. Цитирао је извод из чланка објављеног у египатским државним новинама, у којем се каже да је „председник Бајден надмашио све претходне америчке председнике у окрутности и занемаривању Палестинаца“.

Последњих неколико дана, савезници Сједињених Држава у арапском свету отворено су изражавали своје огорчење због хуманитарне кризе у појасу Газе.

Током викенда, државни секретар Антони Блинкен присуствовао је самиту који је сазвао министар спољних послова Јордана, на којем су биле високе дипломате Египта, Катара, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије, као и генерални секретар Палестинске ослободилачке организације.

На самиту су арапски лидери позвали на хитан прекид ватре у појасу Газе, али је Блинкен поновио противљење САД рекавши да ће то дати времена Хамасу да се прегрупише и покрене нови напад на Израел.

Израел је пристао на свакодневну четворочасовну хуманитарну паузу у својим војним операцијама у северном појасу Газе, саопштила је Бела кућа у четвртак.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име