Лекар је појаснио у којем случају треба да смањимо унос љуте хране и шта урадити да помогнемо себи након конзумације зачињеног јела.

Вирални изазов на ТикТоку, у којем је циљ што дуже бити без воде и хране након залогаја врло љуте хране, прошлог месеца се завршио трагичном смрћу тинејџера. Иако још није у потпуности доказано да је управо овај потез довео до смрти, многи се питају да ли је љута храна толико опасна по здравље.

И док ће једни у индијском или мексичком ресторану наручити најблажи интензитет љутине хране, други неће ни трепнути на екстремно љута јела. Који је узрок томе и шта уопће производи ове сензације, појаснила је лекарка Лиса Гањху.

– Свако има другачију толеранцију на љутину. На физиолошком нивоу догађа се много ствари када једемо љуту храну: почињемо да се знојимо, осећамо трнце на уснама и у устима те пекући осећај на језику. То изазива хемијску везу капсаицина, активног састојка љутих намирница – рекла је и наставила:

– Реакција коју доживимо кад једемо љуту храну заправо је бол, а проблеми настају када особа има рефлукс или повећан ниво киселине у желуцу која изазива горушицу. Тада је важно ограничити унос зачињене хране – наводи.

Мексичка храна

Када је реч о томе зашто неки уживају у љутој храни, а други је не могу поднети, докторка појашњава како толеранција зависи од низа фактора, укључујући генетску предиспозицију, животно искуство и учесталост конзумације овакве хране.

– Нема тачног разлога за то што су неки људи осетљивији од других. На пример, неки људи су осетљивији на црвено месо од других, а то је исти концепт. То је генетски. Исто тако, толеранцију ће повећати и чешће једење љуте хране, посебно ако смо на њој одрасл – каже докторка.

Стручњаци наглашавају и да не постоји граница љутине која се не би смела прекорачити те тврде да је мало вероватно да ће вас само зачињена храна убити, осим у случају алергијске реакције или осетљивости на неки састојак.

Индијска храна

– Никада нисам чула да је љута храна убила некога. Но екстремна бол у желуцу коју изазива оваква храна можда би могла довести до катастрофалних последица. Када је реч о изазову на ТикТоку, говоримо о јако љутој храни која ствара бол и тело дословно улази у шок, као да сте убодени ножем, а ниво адреналина расте – објаснила је Гањху, при чему је истакнула да, упркос тим непријатним ефектима, вероватноћа умирања од конзумације зачињене хране остаје врло ниска.

Лекарка је за крај додала шта учинити како бисмо ублажили осећај пецкања и друге последице љуте хране.

– Најбољи начин да се решите превелике љутине јесте да попијете или поједете нешто пуно масти што ће помоћи да неутрализујете осећај. На пример, млеко би било одлична опција. Наиме капсаицин је ствар топљива у мастима, па се неће разградити у води без обзира колико је конзумирате. Жвакаће гуме и пастиле за грло такође повећавају производњу пљувачке, што помаже у неутрализовању киселост у желуцу – додаје она.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име