Амерички предсједник Џо Бајден и кинески лидер Си Ђинпинг договорили су се током разговора у Сан Франциску да њихове земље наставе комуникацију на нивоу двије војске и да сарађују у борби против трговине дрогом.

Двојица лидера су разговарала око четири сата на имању у близини Сан Франциска и дотакли се низа осјетљивих тема које су допринијеле захлађењу односа САД и Кине, преноси Глас Америке.

Амерички предсједник је оцијенио да је успјех састанка у томе што су Си и он “једноставно разговарали, били отворени један према другом, тако да нема неспоразума.”

Бајден је рекао да су се сагласили да наставе војне контакте које је Кина прекинула када је тадашња предсједавајућа Представничког дома Ненси Пелоси посјетила Тајван у августу 2022. године.

– Враћамо се директним, отвореним, јасним комуникацијама на директној основи – рекао је предсједник САД.

Бајден и Си су се договорили и да ће Кина зауставити извоз хемијских производа који се користе у производњи опијата фентанила, који је водећи узрок предозирања наркотицима у САД.

– То ће спасити животе – рекао је Бајден, додајући да цијени Сијеву посвећеност рјешењу тог проблема.

Према договору, Кина ће размотрити ситуацију у конкретним хемијским фабрикама које производе елементе од којих се прави фентанил, рекао је новинарима високи амерички званичник.

Када је ријеч о Тајвану, Си је истакао да Кина нема планове да наредних година покрене војну акцију против острва, али је навео услове под којима би се примијенила сила.

– САД треба да престану да наоружавају Тајван и да подрже мирно поновно уједињење Кине – казао је кинески предсједник.

Бајден је, са друге стране, поручио да САД “вјерују у статус кво” и позвао Пекинг да поштује изборни процес на Тајвану.

Он је позвао Сија да употријеби свој утицај на Иран и позове ту земљу да, преко својих савезника, не изводи нападе на америчке циљеве на Блиском истоку.

Предсједник Кине је претходно био у Сједињеним Државама 2017. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име