Фото: Филип Филиповић

Поражени ДПС и сателити покушавају на све начине да посвађају парламентарну већину, јер хапшења њихових високих функционера из судских, тужилачких и полицијско безбједносних структура ће наредних дана бити све више, обруч се стеже.

Покушај опозиције да се ослабе тај обруч причом о попису становништва, домаћинства и станова и да га искористе као оруђе да се политичко небо изнад Црне Горе замути има за циљ и да поништите све тековине демократских промјена од тридесетог августа.

Опозиција и њима блиски медији покушавају да амандман посланика ПЕС-а Василија Чарапића искористе као средство којим ће ,,игрицу“ завртјети у дворишту парламентарне већине.

Амандман на Предлог Закона о Измјени и допунама Закона о попису становништва, домаћинстава и станова је само ствар техничке природе, јер се грешком у Предлогу Закона нашао датум одржавања пописа, који не постоји ни у важећем Закону објављеном у „Службеном листу ЦГ“, бр. 140/2022 од 16.12.2022. године, а који је ступио на снагу 24.12.2022. године.

Датум пописа се одређује подзаконским актом и он је одређен Уредбом о измјени Уредбе о утврђивању периода спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова и референтног момента пописа („Сл. лист ЦГ“, број 098/23) , гдје прецизно пише да ће се ПОПИС СТАНОВНИШТВА, ДОМАЋИНСТВА И СТАНОВА ОДРЖАТИ У ВРЕМЕНУ ОД 30. НОВЕМБРА ДО 15. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ.

Овим је стављена тачка на вријеме одржавања пописа јер су опозицији удовољени сви захтјеви које су они тражили да се испуне да би до пописа дошло, тј. да га не би бојкотовали.

Јасно је да је постављање захтјева био покушај опструкције читавог процеса, јер проблем није у условима већ у жељи ДПС-а да се попис никада не одржи.

Они најбоље знају које механизме су све користили да би добили жељене резултате на попису 2003. и 2011. године, па се сада хватају као ,,дављеник за сламку“.

Када су видјели број Срба на попису 2003. године кренуло се 2011. године да се тај број што више смањи.

Успјели су за пар процената, али пројектовани број да се број Срба спусти на испод 15% спријечио је тада Андија Мандић, чијом заслугом је изборено да копија пописнице остаје код лица које даје податке, па се прешло на резервну варијанту да се резултати кривотворе тамо гдје се, са велико вјероватноћом очекивало, да неко лице неће провјеравати шта је уписано у базу података.

Предлог садашње опозиције о увођењу софтвера је био брзоплет и из очаја, сличан ономе о усвајању Закона о слободи вјероисповијести 2019. године.

Софтвер ће постати ноћна мора ДПС-а и сателита јер ће он касније послужити као база података којим ће бити могуће упаривати податке са граничним прелазима, базом података у Фонду ПиО, здравству, МУП-у и др.

То ће додатно послужити за ажурирање бирачког списка, главне полуге којом је бивши режим годинама опстајао на власт.

ДПС са сателитима губи утакмицу за утакмицом, 2020. године је играо на велике голове и изгубио је битку, сада помоћу пописа игра утакмицу на мале голове коју ће изгубити убједљивије него што се очекује и онда им остаје само игра самих са собом.

Последњу игру ,,Викторију“ на један гол играће између себе, гдје ће Мило Ђуканович бити голман, и бацаће лопту преко главе, а екипе ће бити подијељене тако да ће једну предводити Душко Марковић а другу Предраг Бошковић.

Питање је само да ли ће игралиште бити у Спужу или пак на новоотвореном терену у Мојковцу, а то само зависи од тога којом ће брзином рука правде бити спроведена од стране нове парламентарне већине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име