Фото: PIXABAY

Ко има пара за свадбу са 200 до 300 гостију, може платити и таксу за вјенчање, тако би најкраће изгледало образложење надлежних за поскупљење такси које младенци плаћају приликом склапања брака

Наиме, одборници у Скупштини града Добој усвојили су одлуку о измјени и допуни одлуке о градским административним таксама која, између осталог, предвиђа да за вјенчање у току радног времена Градске управе младенци неће имати никакав трошак, али ће зато за склапање брака након радног времена и током викенда у просторијама ГУ или мјесних канцеларија парови плаћати таксу од 50 КМ.

Вјенчање у угоститељским објектима или другим јавним и приватним просторима коштаће их 150 КМ, док је вјенчање у вријеме државних и вјерских нерадних празника, без обзира на то гдје будући супружници стављају свој потпис, најскупље и такса износи 200 КМ.

Према важећи законским актима, брак се склапа у присуству матичара и одборника.

„Руководили смо се искуствима градова и општина, локалних заједница у окружењу, и једноставно неко је, чини ми се, и добро рекао, ако неки жели да му службеник, односно матичар оде тамо у некакав салон или под шатор у нерадно вријеме, треба и да плати одређену накнаду јер знамо да се велика средства заиста троше на овим просторима за организовање свадби, тако да лично мислим да треба наградити те људе јер имају и они своју приватност“, изјавио је Славко Ковачевић, замјеник добојског градоначелника, преносе Независне.

Његово мишљење не дијели ПДП-ова одборница Оливера Недић.

„Мени ово није образложење: праве велике свадбе, па хајдемо и ми да им наплатимо. То су млади људи којима треба да пошаљемо поруку, ‘ево ми смо нашли начин да вам бар овом минималном уштедом дамо један подстицај за живот’… Мислим да је заснивање породице данас, нажалост, ријетка појава и да треба да је ободримо. Ја сам предложила нека алтернативна рјешења. Наравно да сам за покривање трошкова матичарима, првенствено. Предлагала сам да нама одборницима располове или потпуно укину накнаде јер већина њих не отвара материјале уопште, тако да апсолутно и не заслужују накнаде. Али матичарима, када своје вријеме одвајају од породице за вријеме вјерских или државних празника, треба то надокнадити, али не на тај начин, треба наћи нека друга средства“, казала је Недићева, те додала да јој је одлазак на вјенчање најдражи дио одборничких обавеза.

Ни за једног одборника одлазак на склапање брака не треба да буде трошак јер то је част да вас неко позове, сматра Раде Тешић, одборник СП-а.

„С друге стране, имате матичаре, који раде професионално свој дио посла у току радног времена, а ван радног времена обављају вјенчања. Ја сам свакако за то да се апсолутно укину било какве таксе младим брачним паровима јер нон стоп трабуњамо о неком повећању наталитета, да нас има више итд., а гледамо да опорезујемо те младе људе гдје год стигнемо. Али, исто тако, с друге стране не треба заборавити ни службенике градске административне службе који имају трошкове да би извршили тај свој дио посла и то треба да буде намјенски направљено другом одлуком из буџетских средстава да се њима намире одређени трошкови“, навео је Тешић.

Уколико брак закључују непокретни и болесни младенци у стану или болници, то се не сматра посебним услугама, па према истој одлуци за тај излазак матичара и одборника не терен се не плаћа такса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име