Словеначки парламент усвојио је Резолуцију о националном програму безбједности на путевима у наредних седам година, који подразумијева ограничење брзине кретања на 30 км на сат на више путних праваца, а возачи неће смјети да имају ни промил алкохола у крви.

Нове мјере би требало да обезбиједе да до 2030. на путевима не погине више од 50 људи и да у несрећама не буде више од 400 повријеђених.

Резолуција предвиђа и развој инфраструктуре како би се додатно промовисало сигурно коришћење јавног превоза, пјешачење, бициклизам и други облици мобилности.

Уједно се планира проширење подручја с највећом допуштеном брзином од 30 километара на сат и подручја умјереног саобраћаја, посебно у близини школа, вртића, на раскрсницама јавног путничког саобраћаја и насељеним мјестима.

Резолуција, између осталог, предвиђа пооштравање закона за повратнике у саобраћајним прекршајима и могућност подизања одштетног захтјева за изазивање тешке саобраћајне несреће због алкохола или дрога са 13.560 евра на 130.000 евра, пренијела је словеначка Н1.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име