Агенција за високо образовање Републике Српске испуњава услове за пуноправно чланство у Европској асоцијацији агенција за обезбјеђивање квалитета у високом образовању, закључак је дводневног састанка стручњака у високом образовању у Бањалуци.

Неопходно је да Агенција спроведе и све законске процедуре, да би свака високошколска установа била акредитована, а подршку ће добити од Европске агенције.

Универзитет у Источном Сарајеву прва је високошколска установа у Српској и Федерацији БиХ, која је прошла спољну акредитацију. Ово су постигли захваљујући подршци Републичке агенције за високо образовање.

– Агенција за високо образовање помаже у раду Универзитета у Источном Сарајеву у смислу подизања квалитета научно-наставног и научно-истраживачког рада на нашем факултету – каже Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Да би се студенти могли слободно кретати у европском образовном простору, неопходно је да Агенција за високо образовање Српске постане пуноправни члан Европске агенције. Предстоји им процес вредновања од стране међународних стручњака.

– Мислим да смо много тога урадили и испунили сва очекивања. Сада је прилика да путем овог пројекта видимо шта нам је преостало, како би могли заокружити ову причу – рекла је Биљана Војводић, директор Агенције за високо образовање Републике Српске.

Напредак Агениције у раду препознала је и Европска асоцијација за обезбјеђивање квалитета у високом образовању.

Даглас Блексток, предсједавајући ове асоцијације, истакао је да Агенција за високо образовање Републике Српске постиже напредак и да ће имати подршку Европске асоцијације током процеса вредновања од комисије састављене од међународних стручњака.

– Као професор на Бањалучком универзитету, видим значај и вриједност Агенције која је способна да сагледа наше потребе у високом образовању и помогне Министарству у анализама које дају стручну аналитику за одређене научне области – нагласио је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Очекује се да би Агенција за високо образовање Српске већ сљедеће године могла постати пуноправни члан Европске асоцијације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име