Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће се на сутрашњој сједници Владе Српске наћи меморандум који је потписан са кинеским партнерима и информација о изградњи брзе цесте од Бијељине до Сокоца.

Вишковић је навео да су са представницима ЕБРД-а вођени преговори о томе да што прије буду обезбијеђена финансијска средства за изградњу пута од Фоче према Хуму.

„Већ имамо изабраног извођача – `Мркоњићпутеве` за пут од Тјентишта према Дрини и мост преко Дрине, који ће се уклопити у нови пут Фоча-Шћепан Поље“, рекао је Вишковић за АТВ.

Он је навео и да се воде преговори са озбиљним кинеским компанијама у вези са изградњом брзе цесте од Вишеграда у правцу Требиња.

„Мора се разумјети да су то велики инвестициони пројекти који коштају неколико милијарди КМ или евра и да то нећемо моћи градити убрзано или тако лако, већ ћемо морати да подијелимо у секције“, појаснио је Вишковић.

Он је истакао да би започете инвестиције, из циклуса вриједног више од четири милијарде КМ, требале обичном човјеку да буду видљиве током предстојеће двије године.

Вишковић је навео да је инвестициони циклус у овој години за око 500 милиона био већи него у 2022. години, те да у наредном периоду очекује такав наставак.

Премијер Српске је подсјетио да су са неким компанијама потписани уговори о изградњи одређених дионица ауто-пута или реализацији одређених енергетских пројеката, који су сада у припремним радњама, односно ради се експропријација, обезбјеђују финансијска средстава.

„Очекујем да ти пројекти за обичног човјека буду видљивији“, рекао је Вишковић и указао на радове на ауто-путу Бањалука-Приједор, на обилазници око Добоја, на дионици ауто-пута од Раче до Бијељине.

Вишковић очекује да се сада крене са радовима од Бијељине ка Брчком и од Вукосавља према Брчком, те да ускоро буде изабран и извођач на дионици Добој-Вукосавље.

„Тиме би ауто-пут од Градишке, преко Добоја, био повезан преко Бијељине и Раче са Београдом“, рекао је Вишковић и подсјетио да је, када је то поменуто 2018-2019. године, многима дјеловало немогуће, али да је данас ситуација таква да би то све требало да буде завршено у неком разумном року.

Говорећи о енергетици, Вишковић је рекао да постоји више од 1.000 мегавата у сунцу и око 150 мегавата у вјетру, те има захтјева за концесије и за једне и за друге.

„Ми се сада, на неки начин, ограђујемо у тим концесијама у смислу да не гарантујемо више концесионару да може тражити одштету од Владе Српске у смислу евентуалног будућег прикључка на далеководну мрежу. Ово говорим јер имамо озбиљан застој у `Електропреносу БиХ` и скоро да нема неких значајнијих инвестиција у протеклих пет година. Они би морали да више улажу у преносну мрежу како би сви евентуални концесионари, када саграде вјетро и соларне електране, могли да буду конектовани на мрежу“, указао је Вишковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име