Главни одбор СДС на данашњој сједници у Лопарама усвојио је низ закључака о актуелним темама те, поред раније изабраних чланова Предсједништва странке, изабрао нове.

Нови чланови Предсједништва СДС су Ђорђе Милићевић, Мирјана Орашанин, Александра Пандуревић, Милан Петровић и Милица Радовановић. За потпредсједника Главног одбора СДС изабран је Стево Драпић.

– Оно што је битно за за даље функционисање СДС јесте чињеница да је Главни одбор верификовао чланове Предсједништва. Ради се о истакнутим члановима странке. Сада је то 12 чланова Предсједништва, а статут предвиђа да Предсједништво СДС броји до 15 чланова. Према томе, ако се буде показала потреба да још неки истакнути чланови странке буду чланови Предсједништва, ја ћу искористити своје статутарне могућности и кооптирати их – истакао је предсједник СДС, Милан Миличевић..

Он је изразио задовољство и захвалност члановима Главног одбора СДС који су дошли из цијеле Републике Српске да би данас демократски дискутовали о многим важним питањима, што је нагласио као „најважнију одлику Српске демократске странке“.

– СДС је против угрожавања здравља људи и злоупотреба свих природних богатстава. СДС је против експлоатације литијима на Мајевици, али и у цијелој Републици Српској. На првом мјесту мора бити очување здравља људи и очување природе – истакао је Јовица Радуловић, предсједник Главног одбора СДС.

Рекао је да ће СДС кроз клуб посланика у Парламенту БиХ предложити измјене изборног закона с циљем да се већ наредни изборни циклус 2024. године одржи у демократским околностима.

– Осуђујемо и предложени закон о имунитету, избјегавање кривичне одговорности не може на овакав начин бити предложено и ми ћемо се оштро противити оваквом закону. СДС такође даје пуну подршку за смјену Сташе Кошарца и Зукана Хелеза – поручио је Радуловић.

У закључцима Главног одбора СДС, између осталог, изражава се оштро противљење доношењу измјена Закона о геолошким истраживањима у којем се не тражи сагласност, па чак ни мишљење локалних заједница на чијој се територији врше та истраживања. СДС ће такође предложити измјене Изборног закона БиХ с циљем декриминализовања изборног процеса и омогућавања транспарентних избора у складу са демократским стандардима, а изражава се и забринутост јер Европски савјет није одобрио БиХ отварање приступних преговора.

Такође, у закључцима се упозорава да је корупција основни узрок девастирања Републике Српске, због чега млади одлазе а стари живе у сиромаштву, па је неопходно што прије усвојити нови Закон о сукобу интереса којим би институције биле ослобођене раља породичних и партијских фирми за извлачење новца.

СДС сматра и да носиоци извршне власти не могу имати имунитет за кривично гоњење за несавјестан рад и злоупотребу службеног положаја и овлашћења те предлагаче Закона о имунитету позива да ниске и коруптивне циљеве не скривају под маском борбе за Републику Српску.

У закључцима се наводи и да је усвајањем Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма у Савјету министара власт Републике Српске поново прекршила закључке Народне скупштине од 21. и 27. јуна 2023. године, који обавезују представнике Републике Српске у институцијама БиХ да не усвајају законе из 14 приоритета Европске комисије док се не усвоји Закон о Уставном суду БиХ и замјени страних судија домаћим.

Такође, СДС даје пуну подршку иницијативама за смјену министра спољне трговине и економских односа Сташе Кошарца, јер, како се наводи, насиље над женама, како физичко тако и вербално, мора бити санкционисано. СДС подржава и иницијативу за смјену министра одбране БиХ Зукана Хелеза, због сијања неистина ради застрашивања и распиривања међунационалне мржње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име