Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј рекао је да каткад стиче утисак да су вјерски службеници Исламске заједнице БиХ спремни да жртвују своје вјернике за неоствариви пројекат прве „чисто исламске“ државе у Европи.

– Знам за различите екстремистичке изјаве једног броја верских службеника Исламске заједнице БиХ. Утисак је, не само мој, да није реч о импровизацији, о појединцима, о хоџама-екстремистима, него о изазивању смутње, неспокојства и несигурности код православних Срба, посебно тамо где су у мањини, на подручју ФБиХ, где је живо сећање на српска страдања у Другом светском рату, на Павелићево цвеће хрватског народа, на Ханџар-дивизију… – рекао је епископ Иринеј у интервјуу за недјељник Печат.

Владика бачки је навео да каткад стиче утисак да они не маре ни за живот свог народа и својих вјерника и да су спремни да их жртвују за неоствариви пројекат прве „чисто исламске“ државе у Европи, што су више пута показали током протеклог несрећног рата.

– Знам да обични људи, муслимани, као и сви остали, брину бригу о свакодневном животу, послу, школовању деце, здрављу. И њих брину и узнемиравају овакве изјаве. Стога је наш патријарх потпуно у праву кад опомиње да ни свештеници ни наш народ не треба да одговарају на провокације фанатика и екстремиста и што апелује на верске вође у Сарајеву, на реис-ул-улему и на надбискупа сарајевског, да заједно учинимо све за мир и међусобно разумевање свих у Републици Српској и у читавој БиХ – рекао је епископ Иринеј.

Он је подсјетио да је Српска православна црква одлучила да замрзне своје учешће у раду Међурелигијског вијећа БиХ због потпуно игнорантског, злонамјерног, често и клеветничког односа према њеним ставовима и потребама.

Упутили смо тим поводом званичан синодски допис, али је он остао без икаквог одговора – рекао је владика Иринеј.

Он је указао да је Међурелигијско вијеће наставило рад као да је у пуном саставу и да, нажалост, у томе има подршку ЕУ.

– Ако знамо да и у Београду, па, нажалост, и у Новом Саду, има политичких странака и `социјалних група`, којима смета постојање Републике Српске, као што има и `Срба` који се поносе тиме што презиру српски народ, посебно онај западно од Дрине, чему смо претходних дана били сведоци, не можемо се чудити ни оном хоџи из традиционално усташког Козарца – рекао је владика Иринеј.

Епископ бачки је истакао да свјесно и по савјести тврди да постоје и другачије, аутентичније интерпретације Курана него што су то оне које заступају бивши поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић и његов насљедник Хусеин Кавазовић или неки имам из Козарца.

Говорећи о Косову и Метохији, епископ Иринеј је подсјетио да се патријарх српски Порфирије, у име Српске православне цркве /СПЦ/, први одлучно огласио против француско-њемачког концепта за рјешавање косовско-метохијског проблема, који је, како је навео, опасан, ризичан чак катастрофалан са српског становишта.

– При одлучивању се Црква држи духовног оријентира и сагледава какве све околности могу бити у будућим временима, узимајући у обзир све опције. Црква све процесе мора да посматра у категоријама вечности, у категоријама историје спасења људског рода, а не у категоријама међународне политике и геостратешких интереса, никако не у категоријама ко зна где писаних `агенди` које лако могу да окрену Србе против Срба – рекао је владика Иринеј.

Када је ријеч о ревизионизму и лицитирању бројем јасеновачких жртава, епископ Иринеј је указао да ће, уколико то не буде хитно заустављено, то бити огроман ударац српском народу у цјелини.

– Јасеновачки и други НДХ-џелати били би делимично амнестирани, ако не и рехабилитовани, а њихове жртве поново мучене и посмртно по други пут убијене – рекао је владика Иринеј.

Он је указао да српско друштво, а поготову СПЦ, има свету дужност да народ васпитава у култури литургијског, молитвеног памћења светих мученика за Христа и свих пострадалих од руку усташких крвника.

– Морамо говорити и писати истину о масовним злочинима у НДХ, инспирисаним геноцидном идејом и идеологијом, молити се светим јасеновачким мученицима, а чувати себе и све своје од мржње и освете као великог греха – закључио је епископ Иринеј.

1 КОМЕНТАР

  1. Жив нам био владико, позната је твоја борба за Републику Српску и у она ратна времена.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име