Српска Православна Црква и њени вјерници данас славе најрадоснији хришћански празник – Рођење Господа Исуса Христа – Божић.

Прославу и обиљежавање великог хришћанског празника, црквена општина и вјерни народ Сокоца, започео је на Бадње вече – вечерњим богослужењем, освештавањем и паљењем бадњака.

На подручју Црквене општине Соколац, вечерње богослужење обављено је у свим црквама и манастирима. Освештавање и паљење бадњака испратио је велики број вјерника.

На Бадње вече у Цркви Светог пророка Илије у Сокоцу, након вечерњег богослужења у присуству свештенства, начелника општине Милована Бјелице и близу три хиљаде вјерника, обављено је налагање бадњака. За величанствен почетак прославе најрадоснијег празника у порти Романијске Лазарице, општина Соколац уприличила је ватромет. Под покровитељством начелника Бјелице, ватромет је уприличен и у портама других цркви и манастира.

Вечерње богослужење, освештавање и паљење бадњака обављено је и у Цркви светог великомученика Георгија на Равној Романији. Свјетлост бадњака у порти манастира „Соколице“ такође је испратио велики ватромет. У присуству близу хиљаду вјерника, уношење бадњака обавили су игуман манастира отац Андреј и начелник општине Соколац Милован Бјелица, након чега је обављено и традиционално налагање бадњака.

У цркви Свете Петке у Новом Зејтинлику у Сокоцу, Бадње вече је обиљежено вечерњим богослужењем.

Налагање бадњака и почетак прославе најрадоснијег хришћанског празника – Божића, вјерници су обиљежили и у Манстиру пресвете Богородице у Кнежини, Манастиру Свете Тројице у Озерковићима, Цркви Светог Прокопија у Бјелосављевићима, Цркви Светог Великомученика Георгија у Соколовићима, Цркви Светих отаца Првог васељенског сабора у Ћаваринама, Цркви усјековања главе Светог Јована Крститеља у Јасику, Цркви Богородице Тројеручице у Видрићима и Храму Светог апостола Томе у Жљебовима.

На највећи хришћански празники – Рођење Господа Исуса Христа – Божић, општина Соколац и начелник Милован Бјелица нису заборавили ни угрожене категорије становништва, за тридесет породица у стању социјалне потребе подјељене су божићне печенице и пакети са основним животним намирницама.

Радост и срећа најмлађих становника општине Соколац су најбитнији. У вријеме празника од Нове године до Православане Нове године, малишанима из Сокоца биће подјељено 600 пакeтића, које је обезбиједио начелник општине Милован Бјелица.

У Цркви светог Пророка Илије и Цркви Свете Петке у Новом Зејтинлику, данас први дан Божића служена је Света Литургија.

Сутра, 8. јануара (други дан Божића), Свету Архијерејску литургију у Цркви Светог пророка Илије у Сокоцу, служиће Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом. Митрополит Хризостом литургију ће служити од 9 часова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име