С убедљивим вођством Нове демократије у односу на опозиционе партије, потврђеним обећањем да ће јој за четири године бити испоручени најсавременији амерички бомбардери Ф-35, са чврстом решеношћу премијера Киријакоса Мицотакиса да се до марта усвоји закон о признавању истополних бракова, али и пооштре казнене мере које ће зауставити насиље и земљи омогућити већи степен безбедности, Грчка је ушла у нову годину.

Одмах после празника реконструисана је влада и нови министри полиције, здравства и рада, најосетљивијих области, у којима је очигледно била неопходна „чврста рука”, ступили су на дужност. Са задатком да се стане на пут насиљу које је обележило протеклу годину, пре свега на спортским догађајима, где је страдало троје навијача, али и полицајци који су обезбеђивали утакмице, да се врате ред и одговорност у полицијској структури која је најочигледније заказала у случају неуспелог заустављања хрватских хулигана виновника нереда пред фудбалски меч у Атини, те да се на време предузму мере против тероризма, на место министра полиције постављен је искусни Михалис Хрисохоидис, коме је ово пети мандат у каријери у истој фотељи. Помоћ би могли да му буду и први законски акти који долазе на усвајање, од измена у кривичном законику које се односе на насиље у спорту, али и конкретне мере за спречавање малолетничког насиља које узима маха.

На дневном реду парламента наћи ће се нови прописи који ће већ приликом европских избора Грцима омогућити гласање поштом, строга правила за рад приватних универзитета, али и закон о признавању истополних бракова. Дебата на ову тему трајаће нешто дуже, трагаће се за најбољим и најприхватљивијим решењима и, како се очекује, закон би могао да се нађе на гласању почетком марта. Мишљења су подељена, чују се и предлози да се на ту тему одржи референдум, што је мало вероватно. Црква је категорички против, али премијер Киријакос Мицотакис, који је обећао да ће ово питање бити решено, поручује да је „мишљење цркве врло важно, али да она није законодавни орган”.

Према ономе што се до сада зна, премијер ће предложити да се у истополним браковима дозволи усвајање деце, што ће бити знатна промена у односу на стари закон, који није предвиђао овакву могућност. Међутим, неће бити дозвољено сурогат мајчинство. Такође, с обзиром на то да у редовима владе и владајуће партије о истополним браковима не мисле сви исто, могуће је да ће се приликом гласања тражити поштовање партијске дисциплине.

У овом тренутку, који је врло важан у контексту европских избора у јуну, Нова демократија убедљиво води. С народном подршком од 41 одсто тешко да било који од опонената премијера Мицотакиса може да угрози његову доминацију. Пасок, који је по испитивању јавног мњења сада поново на другом месту, из свих снага покушава да се избори за идентитет и поново буде партија власти. Сириза, партија феномен из периода грчке кризе, без Ципраса и са новим председником Стефаносом Каселакисом и даље без јасног пута и правца којим намерава да иде, све више се распада, а нови лидер иритира јавност својим изјавама и свакодневним оптужбама на рачун владе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име