Полицијски службеници СИПА, заједно са полицијским службеницима МУП-а РС и Граничне полиције јуче су у склопу оперативне акције „Шљункара“ и „Неон 2“, на подручју Бијељине реализовали претресе стамбених објеката и покретних ствари на 19 локација.

Ухапшено је осам особа над којима је извршена криминалистичка обрада те су испитани у својству осумњиченог. О њиховом даљем статусу ће се у законоском року одредити поступајући тужилац.

Приликом претреса откривено је и привремено одузето око килограм марихуане, 32 грама кокаина, двије полуаутоматске и двије аутоматске пушке, већа количина минско – експлозивних средстава, три нагазне мине тзв. паштете, два упаљача за нагазне мине, два кабла за потезне мине, двије табле пластичног експлозива, два штапина пластичног експлозива и два припадајућа упаљача за њихово активирање, преноси Клиx.

Пронађена је и машина за вакумирање са траговима прашкасте материје, око 750 комада метака за аутоматску пушку калибра 7,62 мм, већи број ручних бомби, двије зоље, прекурсори за производњу амфетамина – акумулаторска киселина, миксери за прављење и увећање смјесе, посуде за мијешање, 5 литара метанола, опрема за опремање лабораторије за узгој опојне дроге марихуана – лампе, саксије и систем електричног напајања, филтер прочишћивач зрака као и друг предмети који могу послужити као доказ да су почињена ниже наведена кривична дјела.

Наведене активности проводене су због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“, „Неовлаштен промет опојних дрога“ и „Прање новца“ прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине и кривично дјело „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“ прописано Кривичним закоником Републике Српске.

Претреси су извршени по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и Окружног јавног тужилаштва у Бијељини.

Поред наведеног, провођењем посебних истражних радњи дошло се до сазнања да је од стране припадника ове групе за организовани криминал, на подручју држава Европске уније прометовано око 150 килограма хашиша, 45 килограма марихуане као и већа количина хероина, кокаина и екстазија.

Код једног од чланова ове организоване групе откривена и привремено одузета одређена количина хероина као и смјесе за повећање количине масе за ову дрогу.

Током рада по предмету Државна агенција за истраге и заштиту је остварила добру међународну сарадњу са партнерским агенцијама земаља Западне Европе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име