Наставак европског пута БиХ мора бити повезан с изјавом Милорада Додика о лојалности држави БиХ, поручио је Кристијан Шмит.

Нијемац, кога институције Републике Српске не признају за високог представника, у наведеној изјави за њемачке медије није поменуо ниједног другог политичара из БиХ који би требало да потпише изјаву о лојалности, иако су својим поступцима и политичким потезима, према оцјени аналитичара, бројни политичари из Сарајева далеко више “позвани” да потписују такве изјаве.

Подсјећамо, у изјави за њемачки Тагесцајтунг Шмит је, између осталог, навео да “ако у марту буду отворени преговори с Европском унијом о интеграцији БиХ, онда они морају бити повезани с изјавом Милорада Додика о лојалности држави БиХ”.

На питање шта ће се догодити ако Додик то не прихвати, Шмит је одговорио да “ако ЕУ постави услове, они онда морају бити и испуњени”.

“Дежурно сметало”

Иначе, приликом преузимања дужности изабрани политичари на највише функције у Републици Српској и БиХ дужни су да положе заклетву у којој се, између осталог, наводи да ће поштовати Устав БиХ, тако да није јасно на какву је изјаву о лојалности мислио Кристијан Шмит.

Очекивано, предложени услов изазвао је оштре реакције из Републике Српске, а прозвани лидер СНСД и актуелни предсједник Српске, Милорад Додик, поручио је да све што је Шмит радио и говорио представља “тешко компромитовање државе Њемачке и њених вриједности”.

– Ми смо се за 30 година наслушали будалаштина и од легалних високих представника, сад ево и од оних који се лажно представљају. Не вјерујем да Њемачка може и краће да трпи урушавање свог угледа због чињенице да један Нијемац не зна шта би са собом – рекао је Додик.

Коментаришући Шмитову идеју о неопходности да се Додик закуне на лојалност БиХ, као предуслов напретка БиХ ка ЕУ, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић то је назвала “прворазредном глупости”.

– Шмит се у БиХ понаша као дежурно сметало и особа која отворено опструише договоре демократски изабраних представника народа. Његов циљ није уређена, већ политичка нестабилна БиХ, у којој ће моћи да лови у мутном и тако правда своје нелегално присуство и баснословну плату о којој би у Њемачкој могао само да сања – рекла је Цвијановићева, додајући да Шмит “сада измишља изјаве о лојалности и сличне бесмислице”, које, према њеним ријечима, немају никакву улогу осим да дижу политичку температуру и додатно компликују односе у БиХ.

Цвијановићева је истакла и да Шмит “није портпарол ни представник институција ЕУ, нити има било какву улогу у процесу европских интеграција”.

– Највећи допринос европском путу, те стабилности и напретку, Шмит ће дати оног тренутка кад спакује кофере и заувијек оде из БиХ – рекла је Цвијановићева.

Лојалност Вашингтону

Политички аналитичар и професор геополитике, Срђан Перишић, за Српскаинфо тврди да су многи бошњачки политички лидери, што у прошлости што данас, неупоредиво више радили и раде против БиХ него што је то икада радио Додик. Од захтјева за укидањем Републике Српске, која је, како истиче, дејтонска и уставна категорија, затим самовољног и незаконитог доношења одлука без сагласности Српске у међународним институцијама, па све до отвореног звецкања оружјем и пријетњи новим ратом.

– Основна ствар је у томе да Милорад Додик није лојалан САД и западној геополитици. Због тога траје хајка на њега и то што му се суди пред Судом БиХ. Све је то један те исти образац. Америчка спољна политика, оличена у Кристијану Шмиту, тражи потпуну лојалност и беспоговорно извршавање свега што долази из Вашингтона. Денис Бећировић, Златко Лагумџија, Министарство спољних послова БиХ, цијела бошњачка политика, лојални су Вашингтону и због тога се од њих не тражи да потписују било какве изјаве о лојалности – каже Перишић.

Фото: Синиша Пашалић / РИНГИЕР

Подсјећа да је Кристијан Шмит, прије него што је 2021. године дошао у Сарајево, прво отишао у Вашингтон, а затим у Лондон.

– Захтјев да Додик потпише лојалност БиХ је заправо захтјев да се потпише лојалност Вашингтону, а тиме директно и америчком амбасадору у БиХ. Видимо да је Шмит потписао такву лојалност Америци. Као што је Њемачка у позицији да буде потчињена САД, тако је и Шмит потчињен америчком амбасадору у БиХ. Такву лојалност имате и у Министарству одбране БиХ, гдје је Зукан Хелез тражио да амерички авиони лете преко Републике Српске за вријеме прославе њеног Дана – наводи Перишић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име