Друштвене мреже и разни портали већ одавно постали су платформе и легло за ширење говора мржње у БиХ, од чега не одступају појединци и организације са подручја општине Соколац.

Међу њима пуних 8 година предњачи Никола Марковић звани Рине, који скоро свакодневно путем друштвене мреже фејсбук објављује језиве постове о начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, који несумњиво представљају говор мржње у јавном простору и за шта је предвиђена затворска казна од 3 мјесеца до три године. Нажалост, надлежне институције не предузимају ништа како би спријечиле контаминацију медијској простора која неријетко прелази у насиље.

У Босни и Херцеговини активно дјелује близу 700 веб портала. Говор мржње и ширење нетрпељивости на вјерској, националној, расној и полној основи на њима у суштини нико не контролише.

У извјештају Европске комисије из 2020. године се наводи како се мрежне платформе у БиХ често користе за подстицање мржње и ширење дезинформација.

Скоро половина портала који објављују информативне медијске садржаје нема импресума, односно нису наведени подаци о именима уредника и новинара тог медија. Такав је случај и са порталима Глас регије 057 (који лично финансира директор једног јавног предузећа у Сокоцу) и новооснованим порталом Доушник чије креирање је директно наручила једна политичка партија из Сокоца.

Тако смо ових дана свједоци медијског линча и таргетирања радника општинске управе Соколац од стране ОО ДЕМОС Соколац, који по личном нахођењу дају себи за право да квалификују појединце ко је радник а ко не(радник). И то јавно објављујући имена без било каквих доказа, таргетирајући чак и дјецу погинулих бораца и особе са инвалидитетом. И све то зарад остварења личних и политичких циљева, не бирајући средства. А о плановима и идејама како да се одређени проблеми ријеше НИ РИЈЕЧИ!

Такође, ту је и Медиа Центар с.п. Соколац чији је оснивач Марин Цвијетић који Гебелсовим методама, директно по налогу директора једног јавног предузећа у Сокоцу, објављује текстове неријетко праћене говором мржње, дистредитујући једино начелника општине Соколац.

Када се на све ово додају десетине лажних фејсбук и инстаграм профила са којих се неистомишљеницима чак упућују и пријетње смрћу, јасно је да су последњи моменти да се држава и друштво ухвате у коштац са проблемима и предузму неопходне кораке у идентификацији и кажњавању одговорних појединаца али и организација.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име