Редовна сједница Скупштине општине Соколац и наставак тематске започете 12. фебруара одржане су данас без присуства шест одборника СДС-а и начелника општине Милован Бјелица, који су према одлуци Општинског одбора ове странке, замрзли даљи рад, уз образложење да их опструише скупштинска већина.

Тим поводом, начелник општине Соколац Милован Бјелица упутио је отворено писмо јавности које преносимо у цијелости:

„Соколац не стоји, Соколац није блокиран, Соколац не одумире, не нестаје нити је пред колапсом.

Скупштинска већина покушава да обезвриједи све до сада урађено у Сокоцу. С друге стране никакве идеје, никаквог приједлога, а камоли пројекта. Не постоји сарадња ни уважавање Начелника општине и зато нема сврхе да будем на тим засједањима.

Одбијају да подрже репрограме за доприносе, рефинансирање обавеза иако имамо одобрења и сагласности Владе и Министарства. Соколац није презадужен и зато и имамо ова одобрења.

Скупштинску већину односно СНСД, ДЕМОС и Уједињену Српску не занима добробит људи који не могу да се лијече нити им је стало до права радника. Важно им је да представе да је општина у лошем стању и да себе понуде као спасиоце.

Не могу да поднесу моју одличну професионалну сарадњу са Владом Републике Српске, предсједником Српске и другим нивоима власти у БиХ, властима Републике Србије, али и са страним партнерима и међународним организацијама.

Блокирају приходе Општине, не дозвољавају да се усвоји буџет, па и онда када су усвојили буџет то су радили сулудо повећавајући ставке за предузећа у којима су директори њихови страначки функционери.

Нелегално смјењују директоре јавних предузећа и установа који потом добијају тужбе, те тим нелегалним смјенама штете буџету општине и предузећу које је тужено. На мјеста директора јавних установа и предузећа стављају људе без искуства и стажа непходног за вршиоца дужности, пет су директора промјенили у ЈКП, три у Установи за предшколско васпитање и образовање. Одговорност ових одборника и надзорних одбора изостаје за сада.

Велике пројекте које сам предлагао попут Градске куће, Соларне електране, нико није имао храбрости да оспори нити има храбрости да не подржи јавно, јер би му то било политички штетно. Тако да су јавно на скупштинама гласали за ове пројекте, а онда на све начине настојали да их саботирају, спријече и униште. Имамо ту дописе да се раскину концесије, да се заустави градња, да се обесмисли и исмије.

Не дозвољавају продају плацева на Равној Романији у оквиру Соколовог града, те су тиме опструисали куповину Аутобуске станице, земљишта за раскрсницу на улазу у Соколац, суфинансирање постројења за пречишћавање пијаће и отпадних вода. Не дозвољавају да се разговара о Слободној пословној зони.

Ово је најнеодговорнији сазив локалног парламента у историји општине Соколац. Никада није било оволико бахатости, нестручности и некомпетентности. То се види и у непознавању надлежности и права, покушајима да се ставе изнад виших нивоа власти.

Одборници СДС-а у Скупштини општине Соколац не желе да буду дио циркуса и брукања општине Соколац и институције Скупштине са дописима и захтјевима према полицији и тужилаштву у којима се тражи да подносе извјештаје о раду на неком предмету, те због тога неће ићи на сједнице Скупштине. Такође, одборници СДС-а неће учествовати у раду локалног парламента и због разних бесмислених закључака које је скупштинска већина упућивала према Влади Републике Српске, тј. према надлежним министарствима, који су и одбијени и који су, сигуран сам у супротности са интересима становника Сокоца.

Нећу ни ја као начелник општине да учествујем у лакрдији у коју покушавају да нас увуку. Сачекаћемо октобар те дати грађанима прилику да очисте локалну скупштину и изаберу људе који ће вратити достојанство, знање, стручност и част у Скупштину општине Соколац – закључује се у отвореном писму начелника Бјелице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име