1720. Шведска краљица Улрика абдицирала је у корист супруга, принца Фредерика И.

1792. Рођен је италијански композитор Ђоакино Антонио Росини, који је музички обогатио традиционалну италијанску комичну оперу и значајно утицао на неколико генерација композитора међу којима су Белини и Верди. Написао је 39 опера од којих су најчувеније „Севиљски берберин“, „Виљем Тел“ и „Отело“.

1808. Наполеон је, у походу на Шпанију коју је освојио за месец дана, ушао у Барселону.

1824. У Будви је рођен црногорски писац и политичар Стефан Митров Љубиша, председник Далматинског сабора од 1870, делегат у бечком парламенту. Као политичар борио се против италијанског утицаја у Далмацији. Књижевним радом почео се бавити 1845, када је објавио етнографски спис о Паштровићима, а након објављивања прве приповетке 1868. постао је један од најистакнутијих и најцењенијих приповедача („Кањош Мацедоновић“, „Причање Вука Дојчевића“).

1892. САД и Британија су потписале уговор о лову на фоке у Беринговом мору којим су установљене квоте улова потписница уговора.

1916. Ступила је на снагу наредба немачке врховне команде у Првом светском рату о потапању свих наоружаних трговачких бродова земаља с којима је Немачка била у рату.

1920. Нова социјалдемократска влада Чехословачке донела је нови устав и тиме заменила привремени устав усвојен 13. новембра 1918. којим је конституисана чехословачка држава настала распадом Аустро-Угарске после првог светског рата.

1920. Рођена је француска глумица Симон Русел, позната као Мишел Морган, која се прославила улогама у филмовима „Обала у магли“, „Пасторална симфонија“, „Велики маневри“.

1944. Америчке трупе су у Другом светском рату извршиле инвазију на Адмиралска острва у Тихом океану североисточно од Нове Гвинеје, која су била под јапанском окупацијом. Заузимање тих острва било је стратешки значајно за савезничке снаге у надирању ка Филипинима.

1956. Пакистан је проглашен исламском републиком.

1960. У снажном земљотресу који је погодио марокански град Агадир погинуло је око 12.000 људи, а град је готово потпуно срушен.

1984. Иран је саопштио да је бомбардовао други по величини ирачки град Басру, а Ирак да је уништио 50 иранских бродова у рату двеју суседних земаља.

1992. У Босни и Херцеговини је одржан референдум на којем се већина становништва изјаснила за независну државу, што је значило одвајање од тадашње СФР Југославије. Босански Срби су бојкотовали овај референдум, а напетост у којој је одржан кулминирала је када је испред цркве у центру Сарајева убијен Србин Никола Гардовић на свадби свога сина. У року од неколико сати град је блокиран барикадама које су чували наоружани цивили Срби и Муслимани.

1996. У најтежој несрећи у историји перуанског цивилног ваздухопловства погинуло је свих 117 путника и шест чланова посаде авиона „боинг 737“ на лету из Лиме ка граду Арекипа, који се срушио у Андима, око 900 километара јужно од Лиме.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име