Предсједница Народног фронта, Јелена Тривић објавила је видео у којем је нагласила да Бањалука мора да има слободну економску зону.

Она додаје да у Републици Српској и БиХ постоји правни оквир за покретање слободних економских зона, а почетна иницијатива мора да дође од локалне заједнице.

– Зато је наш приједлог, који ћемо реализовати по преузимању власти у Бањалуци да се покрене оснивање слободне економске зоне – рекла је Тривићева.

Наводи да је фрапантан званични податак да је покривеност увоза извозом за бањалучку привреду на нивоу од 35 одсто, и да је у последње три године у сталном је паду, док је републички просјек око 75 одсто.

Тривићева објашњава да нам то говори да је у структури привреде Бањалуке извозна база на јако ниском нивоу.

– У свијету данас скоро да не постоји земља која нема слободну економску зону, јер се на тај начин привлаче инвеститори и домаћи и страни. Најпознатији примјери успјешног привредног развоја базираног на подстицању извоза из слободних економских зона су брзорастуће земље југоисточне Азије, а нама најближи примјер је Србија у којој постоји 15 слободних зона – закључила је Тривићева.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име