На „Новом Зејтинлику“ помен и сјећање на егзодус Срба из Сарајева (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

На Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу служен је помен погинулим српским борцима поводом обиљежавања 28 година од егзодуса 120.000 Срба из Сарајева, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова владе Републике Српске.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Помену су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, изасланик српског члана Предсједништва Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, замјеник амбасадора Србије у БиХ Наташа Ђорђевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина у саставу Источног Сарајева, представници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Овом историјском догађају од републичког значаја присуствовали и представници удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Након служења помена погинулим борцима Војске Републике Српске положени су вијенци и цвијеће на Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ које је настало почетком 1996. године послије егзодуса сарајевских Срба који су напустили одбрањена огњишта јер су Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ и са собом понијели и посмртне остатке погинулих бораца и сродника.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У манастиру Свети Георгије на Равној Романији служен је парастос погинулим борцима, а духовна академије биће одржана у Културном центру Пале.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије локалног становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име