У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији у току је парастос за све погинуле српске борце поводом 28 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Парастосу, који служи архимандрит Андреј, настојатељ манастира на Равној Романији, присуствују изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, министар министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина.

Присутни су и начелници општина Соколац Милован Бјелица и Пале Бошко Томић, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и представници регионалних и локалних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и насталих након егзодуса сарајевских Срба, предсједници општинских борачких организација Соколац и Источна Илиџа.

На унутрашњим зидовима овог манастира на Равној Романији уписна су имена више од 4.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије, као и имена солунских добровољаца, бораца Романијског корпуса Југословенске војске у отаџбини и њихових јатака, те имена српских хајдука са подручја Сарајевско-романијске регије.

Након служења парастоса у манастиру на Равној Романији, програмом обиљежавања овог историјског догађаја од републичког значаја предвиђено је да у 11.30 часова на Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ буде служен помен погинулим српским борцима, а потом у 11.40 биће положени вијенци и цвијеће на Централни крст овог спомен-комплекса.

У Културно-спортском центру на Палама у 13.00 часова биће уприличена Духовна академија посвећена „Егзодусу сарајевских Срба 1996. године“.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Програм поводом обиљежавања 28 година од егзодуса сарајевских Срба организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име