Синдикат „Шума Српске“ тражи повећање плата, а ако до тога не дође запријетили су потпуном обуставом рада.

Према сазнањима портала Капитал, Синдикат запослених у „Шумама Републике Српске“ тражи хитан састанак са управом предузећа како би се разговарали о повећању цијене рада.

Конкретно, они захтијевају да се цијена рада повећа са садашњих 175 КМ на 220 марака.

Синдикат истиче да су повећањем минималних плата у РС, изједначене плате радницима са различитим коефицијентима у овом предузећу.

„Повећањем минималне плате на 900 КМ, дошло је до тога да ће се за 73 одсто свих запослених радника вршити доплата до минималне плате, односно да ће радници са коефицијентом 2,6 и они са коефицијентом 5,14 имати исту плату под условом да је полазна основа 175 КМ“, наглашавају у Синдикату.

Угледају се на примјере других јавних предузећа, за која тврде да су повећали плате радницима кроз повећање цијена својих услуга, акоје се највећим дијелом односе на грађане Српске.

„У нашем случају, то повећање би требало да поскупи шумске дрвне сортименте које плаћају дровпрерађивачи који су на тим истим сортиментима остварили екстра профит“, кажу у Синдикату.

Наглашавају да ће, поучени ранијим искуством, уколико не дође до испуњена њиховог захтјева почев од 1. априла организовати штрајк упозорења у трајању од сат времена.

„У случају неиспуњења захтјева о повећању цијене рада, тотална обустава ће услиједити од 8. априла ове године у седам часова“, упозоравају у Синдикату „Шума РС“ које запошљавају 4.700 радника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име