Трагедија на дионици магистралног пута Соколац – Рогатица, на опасном дијелу пута између Хан-Стјеница и Ковања, ујединила је случајне пролазнике, полицајце и медицинске раднике из Рогатице и Горажда у покушају спашавања живота. У овој несрећи повријеђено је седам особа, међу којима су породица с двоје дјеце из Сарајева. Једно дијете је, нажалост, преминуло.

Коњичани Харун Соколовић и Јасмин Алић први су стигли на мјесто несреће из правца Сарајева. Харун каже да често путују према Горажду, откако је Јасминов син постао члан тамошњег фудбалског клуба.

– У првом моменту сам помислио да се ради о неком удесу који и није посебно опасан. Видјели смо Ауди, а тек кад смо пришли ближе, у јарку испод цесте био је плави Фиат. Видјели смо у аутомобилу три особе, али док смо прилазили, схватили смо да се изван аутомобила налази дјевојчица, која је у тренутку судара испала из возила. Пребацили смо је на деку и смјестили на тврду подлогу, поред пута, али одмах смо схватили да је тешка ситуација и да се ништа не може учинити. Јасмин је, иначе, полицајац те је осигурао то мјесто, а ја сам с једним човјеком замолио да се повријеђени не помјерају до доласка Хитне помоћи – прича Соколовић.

С екипом Дома здравља из Рогатице извлачио је повријеђене из уништеног возила, у којем су се налазили родитељи с дјецом.

– Несрећа се десила, с посљедицама какве јесу, али Бог драги је хтио да се на том мјесту сакупи 10-15 људи спремних да рискирају и своје животе како би помогли другима. Апсолутно не причам ни о коме појединачно. Ако постоји нешто добро у свему овоме, то је та спремност да се помогне, а да никоме од нас није ни накрај памети ко су повријеђени. То је људски чин. Ово је траума која остаје до краја живота. Не причам ово због шока, али љепшу дјевојчицу у животу нисам видио и у њој сам, према нашем исламском вјеровању, видио џенетску птицу – додаје Соколовић.

Помагали колегама

Три санитета стигла су у суботу у Ургентни центар Кантоналне болнице у Горажду. Упркос надљудским напорима и покушајима реанимације, љекари нису успјели спасити повријеђену дјевојчицу, док су њени родитељи и брат недуго након збрињавања упућени у КЦУС.

Иако су њихове обавезе окончане транспортом повријеђених до Горажда, медицинске екипе Дома здравља Рогатица до краја су помагале колегама, с којима су их ујединиле пожртвованост, беспомоћност и бол због губитка дјетета и судбине која је у минути промијенила живот једне породице.

„Цеста смрти“

У разговору с људима који живе у близини Соколовић је сазнао да се дионица од Рогатице према Хан-Стјеницама сматра „цестом смрти“, јер се на њој десило безброј удеса. Кобном сматра прву кишу, у комбинацији с прљавом цестом и траговима уља из аутомобила на коловозу.

Остали повријеђени, а ради се о држављанима Црне Горе из Будве, у стабилном су стању.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име