Да ситуација измиче контроли показује податак да је повећање конзумације наркотика за 33,7% више у односу на 2022. годину.

Скоро свакодневно у медијима можемо прочитати вијести о томе да су грађани Републике Српске ухапшени због конзумирања или посједовања наркотика. Многи који употребљавају опојна средстава не либе се и конзумацији на јавном мјесту, а како сазнајемо, најчешће су у питању марихуана, кокаин и спид.

У прилог наведеном говоре информације из Министарства унутрашњих послова РС да је у току протекле године на подручју Српске заплијењено око 6 килограма кокаина.

Из МУП РС за АЛОонлине казали су да је 2023. године откривен 2.681 случај злоупотреба опојних дрога, од чега је 403 кривичних дјела и 2.278 прекршаја.

Да ситуација „измиче контроли“ показује податак да је уочено повећање конзумације наркотика за 33,7% у односу на 2022. годину, када је забиљежено 2.005 случајева.

Возачи одбијају тест на дрогу

Конзументи опојних материја не маре ни за сигурност у саобраћају јер, по свему судећи, без превише размишљања „под дејством“ сједају за волан.

Ово нам потврђују из МУП-а РС гдје истичу да је из саобраћаја искључен 1.221 возач због одбијања контроле на присуство наркотика, а 180 возача је искључено због вожње под утицајем опијата.

Малољетници и употреба дроге

На нелегалне супстанце нису имуни ми малољетници. Њих 11 евидентирао је МУП РС, а терете се да су починили кривична дјела у вези са злоупотребама опојних дрога.

– Прекршај по основу Закона о производњи и промету опојних дрога је, према нашим евиденцијама, починило 19 малољетника – казали су из МУП-а РС.

Казне

Полицијски службеници у сваком конкретном случају обавјештавају дежурног тужиоца Окружног јавног тужилаштва, који се том приликом изјашњава да ли постоје елементи кривичног дјела или прекршаја.

Прекршајна казна за посједовања опојне дроге у складу са Законом о производњи и промету опојних дрога је у распону од 500 до 1.500 КМ, с тим да ако се издаје прекршајни налог, у складу са Законом о прекршајима изриче се почетна казна, односно 500 КМ.

Прекршајем се кажњава и конзумирање опојне дроге на јавном мјесту. У складу са Законом о јавном реду и миру казна за овај прекршај је од 700 до 1.700 КМ, гдје се прекршајним налогом такође изриче почетна казна од 700 КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име