Командант ЕУФОР-а генерал-мајор Ласло Штиц одржао је конференцију за штампу са министром одбране БиХ Зуканом Хелезом, замјеником министра одбране БиХ Славеном Галићем и бригадним генералом Томом Колендом, замјеником начелника Заједничког штаба ОС БиХ, у циљу информисања грађана БиХ о доласку стратешких резервних снага ЕУФОР-а у БиХ ради обуке.

Штиц је објаснио да ЕУФОР представља функционалну и ефикасну комбинацију снага распоређених у подручју операција које имају на располагању резервне снаге, које могу позвати у случају потребе.

– Ове резервне снаге могу се интегрисати са трупама ЕУФОР-а које су већ распоређене у Босни и Херцеговини. Један број земаља чланица Европске уније обавезао се да ће обезбједити ове резервне снаге. Ове резервне снаге се редовно распоређују у БиХ у сврху обуке и упознавања са БиХ и процедурама које ми проводимо, како би, у случају потребе за распоређивањем, биле у стању да се брзо интегришу у снаге ЕУФОР-а и изврше задатке који им се додијеле. На овај начин обезбјеђује се континуирано одржавање сигурног и безбједног окружења у БиХ – наводи се у саопштењу ЕУФОР-а.

Како они додају, француске снаге из састава стратешких резервних снага ЕУФОР-а биће распоређене сљедеће седмице и остаће овдје око мјесец дана.

Ово распоређивање стратешких резервних снага названо је „Мелегер“.

Министар безбједности Зукан Хелез нагласио је да је ово изврсна прилика за ОС БиХ да се најприје увјежбају, а затим учествују са ЕУФОР-ом у вјежби која је дио њиховог годишњег плана обуке и вјежби. Такође је истакао да ЕУФОР остаје у потпуности посвећен и кључни актер у одржавању сигурног и безбједног окружења у БиХ.

– ЕУФОР је снажан, способан поуздан партнер БиХ и остаје предан пружању подршке властима БиХ у одржавању сигурног и безбједног окружења – наводи се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име