Плате касне, иако 70 одсто запослених ради за минималац, штрајк је најављен, па одложен, руководиоци радницима отворено говоре да пара нема. Таква је ситуација у „Шумама РС“.

Има ли спаса за ово јавно предузеће, које је хронични губиташ, иако би било логично да пуни буџет Републике Српске, јер располаже са више од милион хектара шума у власништву РС?

О томе се расправљало недавно, на састанку новог в.д. директора Блашка Каурина и других руководилаца са представницима синдиката.

На том се самиту могло чути оно што се одавно зна: предузеће има превише запослених, а премало корисних радника на терену и да цијене појединих сортимената иду на руку повлаштеним дрвопрерађивачима, који се богате, док “Шуме РС” тону.

Драган Бањац, директор Шумског газдинства Добој, једне од шумарија која је у минусу и у којој касне плате, за Српскаинфо отворено говори о овим проблемима.

Све је то, каже, рекао и на састанку са синдикалцима. Он тврди да лијека има, али да је горак, јер су неопходни оштри резови.

На платном списку 4.700 људи

– Прво се мора ријешити вишак запослених. Са 4.700 људи на платном списку “Шуме РС” не могу опстати – категоричан је Бањац.

Он подсјећа да је по европским стандардима довољан један радник на 1.000 кубних метара дрвних сортимената годишње. Пошто је просјечни годишњи етат шума, којима газдују “Шуме РС”, око 2 милиона кубика, по тој рачуници би предузеће требало да има 2.000 запослених.

– Ми стално говоримо да код нас то не може, нисмо ми Европа, али ако не може тако, хајде да број запослених сведемо на 3.500. Да је тако, шумарски инжењер би могао имати плату од 2.200 КМ, а данас многе колеге зарађују дупло мање – каже Бањац.

На питање да ли су управо политичке странке, које су постављале директоре и дијелиле шуму као плијен, најодговорније за вишак запослених у “Шумама РС”, Бањац, који је кадар Социјалистичке партије Петра Ђокића, одговара да у овој причи “нема невиних”.

– Наравно да су странке одговорне, али не треба заборавити да за све битније одлуке у “Шумама РС” сагласност даје Влада. Зато Вишковић не би требало да спомиње вишак радника у овом јавном предузећу као да нема ништа с тим – каже Бањац.

Шта ради 850 берача гљива

Он тврди да је “Шумама РС” неопходна нова систематизација, а потом и рјешавање проблема непроизводних радника.

– Имамо много радника пред пензију, људи са смањеном радном способношћу, па и оних који су примљени на посао, а нико не зна шта би с њима. Тако сада имамо 850 запослених на пословима “остали шумски производи”. То су, народски речено, берачи гљива и шипака. Ту је приход нула, а плате им се морају обезбиједити – каже Бањац.

Он сматра да прекобројнима треба понудити стимулативну отпремнину, а оне који имају било који услов за пензију подстаћи да се пензионишу.

– Једна просјечна бруто плата у “Шумама РС” предузеће кошта око 2.200 КМ. Кад би се број запослених смањио за 1.200 људи, то би била годишња уштеда од скоро 32 милиона КМ – каже Бањац.

Дрва за огрев прескупа, храстовина јефтина

Он тврди да данас има посла на тржишту рада, па многи сами одлазе из “Шума РС”, због малих плата.

– Али, има и оних који више воле да хватају кривине или сједе беспослени за 1.000 КМ, него да раде за 2.000 КМ. Такви не иду никуд, њима је у “Шумама РС” добро, али није добро предузећу с њима – тврди Бањац.

Додаје да су, између осталог, пролем и ниске цијена појединих дрвних сортимената.

– Цјеновник је незграпан и нереалан. Рецимо, не може и не смије да поскупи дрво за огрев: 90 КМ по кубику је већ прескупо за већину грађана који се грију на дрва. Али зашто је јефтина храстовина, која се извози по дупло већој цијени од оне по којој је трговци и дрвопрерађивачи купују уд “Шума РС” – пита се Драган Бањац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име